:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



23 mája 2021

Karamelové košíčky

Víkend je pomaly za nami a tak vám dnes ukážem, čo som dobrého cez víkend upiekla :-) 

Keďže Kubko miluje všetko, kde je karamel a košíčky asi najviac, rozhodla som sa mu ich upiecť. Z dávky vyjde 12 kusov, čo nám bohate stačí, ešte sa ušlo aj svokrovcom ☺

A musím povedať, že aj po jednom dni v chladničke je cesto košíčkov krásne chrumkavé, plnka jemná a celkovov nie sú veľmi sladké, ako by sa mohlo zdať. (Recept z malými zmenami som čerpala z netu zo stránky víkendové pečenie.)


KOŠÍČKY SO SLANÝM KARAMELOM A ČOKOLÁDOU (12ks)

Potrebujeme:

45g masla

45g Hery

3PL vody

1PL rastlinného oleja

1PL cukru

štipka soli

150g hladkej múky

Všetko okrem múky spolu zmiešame v hrnci a varíme na slabom plameni cca 15 minút, až pokým nebude zmes zlatej farby. Následne ju nalejeme do misy s múkou a vypracujeme cesto (bude trošku sypké ako mokrý piesok) a ešte teplé ho vtlačíme do 12 otvorov na muffiny. Okraje nebudú dokonalé, ale toto cesto sa nedá vyvaľkať... Každý košíček prepichneme 2-krát vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200C cca 8 minút (treba skontrolovať, aby nezhoreli). Necháme ich vo forme vychladnúť a opatrne vyklopíme z plechu, ide to ľahko, až veľmi... sú krehké.


Slaný karamel


1 šálka kryštálového cukru

85g masla

1/2 šálky smotany na šľahanie

morská soľ podľa chuti, ja dávam cca 1/2KL 

Cukor v hrnci necháme pomaly rozpustiť na karamel, prilejeme horúcu smotanu, maslo a soľ a miešame do rozpustenia a zhustnutia. Krém bude krásne hustý a krémový. Necháme ho vychladnúť a občas ho premiešame.

Ganache


50g horkej čokolády

50ml smotany na šľahanie

1KL masla

Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a zalejeme horúcou smotanou. Vymiešame a na záver pridáme maslo.


Posyp - lieskové orechy v karameli


20 lieskových orechov

1PL kryštálového cukru

Orechy opražíme na sucho na panvici, vsypeme ich do utierky a šúchaním ich zbavíme hnedej šupky. Následne ich dáme späť na panvicu, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Po vychladnutí orechy rozmixujeme.






Máte radi karamel? Či by som vás nenalákala???

Majte sa krásne a prajem dobrú noc!

A. 😘