Sú z nekysnutého cesta, ale sú krehké a jemne chrumkavé, proste mňam 💕
Receptov je na nete neúrekom, ja ich pečiem podľa tohto receptu. Náplne si môžete urobiť rôzne, ja som piekla makové a orechové a veru sa neviem rozhodnúť, ktoré sú lepšie (i keď mak často nemusím). Keďže máme v rodine Martina,väčšinu som robila preňho, ale ušlo sa aj nám, aj na faru :-)
Tak možno ich niekedy vyskúšate aj vy 😉.
MARTINSKÉ ROHLÍČKY
Cesto:
250 g masla 82%, teda klasického
250 g kyslej smotany
400 g hladkej múky
štipka soli
1/2 lyžičky vinného kameňa alebo prášku do pečiva
Náplň:
200 g mletých vlašských orechov
200 g práškového cukru
1 bielok (źĺtok použijeme na potieranie)
1 KL škorice
3 PL rumu
POSTUP:
Všetky ingrediencie na cesto dobre spracujeme a necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny. Počas odpočívania cesta si pripravíme náplň. Všetky suroviny sa zmiešajú, bielok nešľahať, iba vmiešať.
Makovú plnku robím veľmi jednoducho. Mletý mak nasypeme do vriaceho, osladeného mlieka, spolu chvíľku povaríme, pridáme škoricu a trošku strúhanky a citrónovej kôry a necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na 6 dielov. Každú časť dielu rozvaľkáme do tvaru malej pizzy, aby cesto bolo hrubé cca 2-3mm a rozdelíme na 8 dielov. Náplň dáme do najširšieho okraja a zvinieme jednotlivé trojuholníky ako rohlík. Ohneme do tvaru podkovy, dáme na plech s papierom na pečenie , pomažeme žĺtkom a pečieme pri 180C cca 22 minút do zlatova.
Prajem dobrú chuť!
orechové |
makové |
Trošku som pokročila aj v xxxxx.
Prajem vám ešte pekný večer a pozdravujem!
A.