:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



30 decembra 2020

Ahoj december...🎈🎈🎈

 ... ahoj Moskva 🎈🎈🎈

Vlajka RUSKO


"Cestujte po Európe krížikovým stehom" je projekt, kedy raz mesačne zverejním noú krajinu, nové mesto.

Posledné mesto, ktoré dnes vďaka výšivke navštívime, je Moskva, hlavné mesto Ruskej federácie. Má rozlohu 2 511km2 a 12,5 milióna obyvateľov. Najdrahšie mesto roka 2006 a 2007.

Leží v oblasti, ktorú od 4. do 6. stročia osídlili Slovania. Za zakladateľa Mosky sa považuje Juraj Dlhoruký (1147). 

Je dôležitým dopravným uzlom v krajine. Okrem iného je mesto centrom  politického, ekonomického, kultúrneho a vzdelávacieho života. Nachádza sa medzi riekami Oka a Volga, leží na strednom toku rieky Moskva. Mesto leží v nadmorskej výške 180 mn.m. Moskva je jedno z miest s najväčším počtom zelene. Najchladnejším mesiacom majú január a najteplejším júl.

Pamätihosdnosti: Moskovský Kremeľ, Archanjelský chrám, Červené námästie, Múzem Alexandra Sergejeviča Puškina, Zbrojnica, Veľké divadlo a iné...

Moskva má 4 letiská, metro, 9 železničných staníc a rozvinutú dopravnú sieť.  Delí sa na 10 administratívnych oblastí, oblasti sa delia na 123 mestkých častí, na čele ktorých stojí starosta. 

Fotografie výšivky mám málo, myslela som, že bude skoro zarámovaný a ja vám ho predstavím už v ráme, žiaľ, musíme si počkať, kým otvoria Ramáreň :-)




A tu je rekapitulácia mojich prác za ostatné mesiace:

Zajtra máme Silvestra, tak si ho užite pekne doma ☺ A v Novom roku hlavne veľa zdravia!
A.