:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



26 januára 2017

...zdravo a bezlepkovo / ,,,gesund und glutenfrei

Zdravím vás,
v prvom rade vám ďakujem za návštevu a milé komentáre na môj posledný príspevok. Ešte raz ďakujem, vážim si každý z nich.

Mnohí z vás viete, že mi bola nedávno diagnostikované ochorenie "celiakia". Aspoň v skratke vám niečo o tomto ochorení napíšem.

 celiakia-hlavicka-len-symbol1Toto je obrázok, ktorým sa zvyčajne označujú bezlepkové veci a môj Kubko mi už v predstihu hlási, či je daný tovar-potravina vhodná aj pre mňa, no nie je zlatý? :-)
Niektoré potraviny nie sú označené symbolom, aj keď sú bezlepkové. Takže treba zloženie čítať, čítať a čítať.

Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. U detí a dospelých s genetickou dispozíciou vedie príjem potravín obsahujúcich glutén, alebo takých, ktoré obsahujú čo i len stopy gluténu, k imunitnej reakcii v čreve. Dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva. Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami, takzvanými mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, a zabezpečujú vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva.
V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Následkom toho sú podvýživa a prejavy nedostatočnej výživy. To, že pri vzniku celiakie hrajú svoju úlohu aj genetické faktory potvrdzuje skutočnosť, že u príbuzných prvého stupňa je v porovnaní s ostatným obyvateľstvom desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie. Ešte však nie sú preskúmané všetky gény z veľkého počtu génov riadiacich dedičnú dispozíciu. 
Zdroj: celiakia.sk

Celiakia je ochorenie na celý život, spúšťačom môže byť aj stres a je potrebné dodržiavať celoživotnú diétu.

Takže teraz vo veľkom navštevujeme bio predajne a predajne zdravej výžive, v ktorej si vždy niečo dobré vyberiem. Moja dnešná a minulotýždňová ukážka nákupu. Všetky bezlepkové potraviny sú oveľa drahšie ako tie "klasické" niektoré ako napr. múka či pečivo sú drahšie aj 20-násobne...
Ryžová múka, pohánková kaša, kokosový cukor, čaj Oman pravý, oregánový olej a austrálsky tree olej (čajovníkový olej)
sójová omáčka, rybia omáčka, Tahini pasta, probiotická kaša, ryžová kaša

Máte v obľube aj vy nejaké zdravé potraviny, ktoré používate? Ja mám snáď všetky múky, ktoré sú bez lepku, chýba mi len mandľová, ale tam ma trošku odrádza tá neuveriteľná cena :-)
A tu je pár mojich jedál bez lepku / gluten free
Pohánkové placky - mňam
Bryndzové pirohy
Čokoládová torta
Vianočné koláčiky 2016 /glutenfrei

Nabudúce pridám i recepty.
Majte sa krásne, nech sa vám darí.
A.