:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



04 februára 2021

Makovo-limetkový cheescake

Vitajte!

Dnes vám ponúknem recept na makový "čískejk". Milujem ich piecť, vymýšľať rôzne kombinácie a samozrejme jesť ☺ A ako ste na tom vy? Keď si odmyslíme túto nočnú hodinu :-)))

Máte radi mak? Ja ho zjem, ale nemusím ho často, no v tomto koláčiku je naozaj vynikajúci. Za to doma mám jedného makoholika 👱 Zožal veľký úspech a čo si viac priať...

MAKOVO-LIMETKOVÝ CHEESCAKE


Suroviny:

160g maslových sušienok

90g zmäknutého masla 82%


500g mascarpone

250g jemného tvarohu

350g kyslej smotany

100g mletého maku

4 celé vajcia

150g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

šťava a kôra z 1 limetky (prípadne citrónu)

1KL kukuričného škrobu


POSTUP:

Je veľmi jednoduchý. Sušienky rozmixujeme najemno a zmiešame s maslom.

Hmotou naplníme veľkú tortovú formu (na spodok dávam kruh z papiera na pečenie) , jemne ju vytlačíme aj do bokov formy a necháme 10 minút stuhnúť v chlade. Korpus si predpečieme pri 180C cca 10 minút.

Na plnku zmiešame všetky vyššie uvedené suroviny a nalejeme na vychladnutý predpečený korpus. Pečieme pri 150C cca 60-70 minút. Do rúry súčasne s formou dávam i malý hrniec naplnený vriacou vodou. Potom nepopraská...


Po upečení necháme čískejk v pootvorenej rúre vychladnúť a neskôr ho uložíme na celú noc do chladničky. Najskôr narastie, chladnutím ale klesne.


Ja som ho ešte poliala čokoládovou ganache 🍫 a symbolicky 7 sviečok, akože k 70-tke svokruše. 






Ďakujem za Alexíka. Má sa lepšie, v rámci možností (na jedno oko vidí málo a to druhé, zdravé si zranil)... pred chvíľou vyšiel zo sprchy 😍 foto pred a po.



Dobrú noc!
A.