Máme nedeľu a tak si spolu upečieme gaštanový cheescake. Po dlhej dobe som ho opäť piekla minulý týždeň pre svoju svokru k narodeninám :-) Má rada gaštany...
Koláčik je jemný, nadýchaný a hlavne s plnou chuťou gaštanov ☺. Recept je upravený z viacerých receptov a mojich skúseností s cheescekami.
GAŠTANOVÝ CHEESCAKE forma 25cm
Spodok:
250g karamelových sušienok
80g rozpusteného masla
25g gaštanového pyré
Náplň:
475g gaštanového pyré
3 vajcia
250g mascarpone
250g jemného tvarohu
200g kyslej smotany 16%
1KL vanilkového extraktu
štipka soli
1PL kukuričného škrobu
120g kryštálového cukru
2PL rumu
POSTUP:
Sušienky spolu s maslom a gaštanovým pyré rozmixujeme do hladka. Vzniknutú zmes natlačíme na dno a boky formy a vložíme na cca 10 minút do rúry (180C).
Na náplň zmiešame všetky ingrediencie ručným šľahačom na jemný krém a ten vylejeme na predpečený korpus. Pečieme pri 170C cca 60 až 80 minút. Po upečení by sa mal vo forme jemne v strede triasť, vtedy je hotový. Necháme 30 minút v otvorenej rúre chladnúť, následne najlepšie celú noc v chladničke.
po upečení |
TIP: pri pečení cheescake vložte malý hrniec s vriacou vodou na spodok rúry, nepopraská.
Vrch som ozdobila čokoládovou ganáž, strúhanou dvojfarebnou čokoládou a čerstvými čučoriedkami.
Prajem dobrú chuť!
Verím, že sa niekedy inšpirujete a koláčik vyskúšate.
Prajem vám ešte peknú nedeľu!
A.