:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



12 júna 2018

Focaccia

... je taliansky chlieb. A určite ho poznáte a máte radi  :-) Moja prvá spomienka naň sa viaže z Talianska, v roku 1999.
Je veľa receptov, ten môj je mix viacerých a chutí nám najviac.


Potrebujeme (na dve placky):


400g hladkej múky T650

100g špaldovej múky
1/2 kocky čerstvého droždia
350 ml teplej vody
1KL kryštálového cukru
PL kvalitného olivového oleja
2PL nakrájaných sušených rajčín + 1PL oleja z nich
6 olív nakrájaných na plátky
čerstvý tymián a rozmarín 
1KL soli

Na vrch:

1 strúčik cesnaku
olivový olej
celé olivy

POSTUP:


Všetky ingrediencie spolu zmiešame /cesto bude redšie/,  potrieme olejom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Moje kyslo 1 hodinu a vyzeralo takto:



Z cesta na plechu vystlanom papierom na pečenie potretom olivovým olejom vytvarujeme dve oválne placky. Tie potrieme zmesou prelisovaného cesnaku a oleja a prstom vytvoríme v ceste jamky. Vložíme celé olivy, cesto môžeme ešte posypať nasekanými bylinkami a vložíme do rúry vyhriatej na 50°C na 20 minút, potom zvýšime teplotu na 220°C a pečieme cca 20 až 25 minút.




Prajem dobrú chuť! U nás sa včera podávala ku grilovaným špízom :-)





16 komentárov:

  1. Focacciu máme aj my veľmi radi ... veru by som už mala urobiť ... vonia potom celý dom ... Tvoja vyzerá veľmi dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aďka, parádny receptík, určite upečiem aj ja!
    Nech sa ti darí!
    Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jsem ostuda! Letos jsem se ještě nedostala k zadělání těsta, takže to brzy napravím. Tentokrát vyzkouším tvůj recept😀 Krásné dny přeji! Romana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Verím, že budeš spokojná, my ju takto máme radi :-)
      Ďakujem za návštevu a prajem pekné dni!

      Odstrániť
  4. Adinko, focaccia je u nás nedílnou součástí každého grilování! Pokaždé trochu jiná, pokaždé snědená do posledního drobečku.
    Tak létu zdar!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka,
      tak u nas ju nestíham robiť ku každému grilovaniu, to teda nemám na Teba :-)
      Ale chystám sa ugrilovať polentu, tak som zvedavá...
      Pekné dni aj Tebe a príjemné grilovačky, pá

      Odstrániť
  5. Focacciu jsem nikdy neochutnala. Vypadá skvěle. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je škoda, ale všetko je raz prvýkrát...a určite Ti zachutí :-)

      Odstrániť
  6. Milá Adi... v první řadě jestli můžu poprosit o tykání:-) ..moc děkuji za návštěvy u mne na blogu.
    Moc děkuji za recept, moc ráda vyzkouším. O víkendu nás čeká grilování :-). Jinak se mi u tebe moc líbí a ráda opět nakouknu.Měj se moc krásně.Z♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka,
      budem rada, ak mi budeš tykať aj Ty :-)
      A ďakujem za milé slová a návštevu.
      Verím, že focaccia nesklame, práve naopak.
      Pekné dni ♥, pá

      Odstrániť
  7. Mmhhh, lecker sieht das aus, und so schön fotografiert, liebe Ad'ka,
    dir eine schöne neue Woche, liebe Grüße, Jutta

    OdpovedaťOdstrániť