Gateau magique je naozaj fantastický, jednoduchý na prípravu, ľahký a nie príliš sladký koláč. Existuje v dvoch základných variantách: čokoládovej a vanilkovej, ale je aj nutelová a iné.
Ja som včera odskúšala vanilkovú verziu. Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek, ale piekla som ho večer a samozrejme aj ochutnávka bola večer :-)
A tu je recept, ak by ste ho chceli vyskúšať aj vy:
140g kryštálového cukru
1 vanilkový lusk alebo 1KL vanilkovej pasty
1PL studenej vody
125g masla 82%
110g hladkej múky
500ml polotučného mlieka
4 vajcia
štipka soli
POSTUP:
Oddelíme žĺtka od bielkov, každé dáme do samostatnej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor, vanilkový struk a vodu a ručne miešame do peny.
Roztopíme maslo. Do rozšľahaných žĺtkov vlejeme maslo a premiešame.
Prilejeme mlieko a opäť ručne premiešame. Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne premiešame opäť ručne do zmesi.
Ja som koláč piekla vo forme s priemerom 20cm a bolo to tesné. Odporúčam misu z jenského skla alebo keramickú, tú stačí vymazať maslom.
Povrch uhladíme a v rozohriatej rúre pečieme pri 160°C 60 min. Po upečení koláč necháme vychladnúť min. 3 hodiny, ten náš chladol len 1 hodinu.
Koláč mi popraskal pri presune na tácku |
Ja som ho podávala s rozvarenými domácimi jahodami a malinami. U mojich dvoch chlapov mal koláčik ohromný úspech :-)
Recept je variabilný, nabudúce ho vyskúšam z bezlepkovou múkou.
Zdroj: internet
A tu je dokončená výšivka:
Ďakujem za komentáre k predchádzajúcemu príspevku.
Prajem vám pekný večer!
A.
Adinko, to musím vyzkoušet, vypadá opravdu skvěle!
OdpovedaťOdstrániťMoc chválím výšivku a přeji hezký večer, Helena
Ďakujem Helenka,
Odstrániťverím, že vám bude chutiť, u nás sa po ňom len tak zaprášilo :-)
Potom daj vedieť.
Maj sa krásne, pá,
A.
Ten koláč vypadá fantasticky! Určitě ho vyzkouším. Moc děkuji za super inspiraci :-)
OdpovedaťOdstrániťPřeji krásné dny, Klárka.
Ďakujem, som rada, ak som inšpirovala. Nám veľmi chutil. Chystám sa na nutellový :-)
OdstrániťPekný večer,
A.
Naozaj to vyzerá aj pre mňa, čo neviem a ani moc nechcem vedieť vypekať :-)
OdpovedaťOdstrániťMožno v polovičnom množstve niekedy vyskúšam :-)
Aďka, zaujímavá výšivka, som zvedavá na zakončenie, potom ukáž, moc sa na to teším!!!
Pá
Danka,
Odstrániťďakujem, verím, že ťa nadchne. Ak ho budeš piecť z polovičnej dávky, daj ho do malej formy, aby bol vysoký, boky vymaž maslom a naspodok odstrihni papier na pečenie a potom sa Ti pekne vyklopí z formy :-)
No, práve premýšľam, čo z výšivkou...potom ukážem.
Pá
Jediná moje záchrana je to, že mám pokaženou troubu!
OdpovedaťOdstrániťDala bych si hned.
Zdravím a mávám!
Ďakujem Janka,
Odstrániťverím, že čoskoro bude rúra opravená a koláčik budete piecť... :-)
Pekný večer,
A.
Postup vyzerá naozaj jednoducho a konečný efekt s tými vrstvami je veľmi efektný. To musím vyskúšať. Prajem všetko dobré, Aďka.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Monika,
Odstrániťverím, že ťa koláčik nadchne, tak ako nás :-)
Držím palce, pekný deň,
A.
Вышивка очень симпатичная! И спасибо за рецепт!
OdpovedaťOdstrániťБольшое спасибо за приятные слова...
Odstrániť