:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



22 apríla 2017

Špargľa s pažítkovou omáčkou / Spargel mit Schnittlauch-Sauce

Hoci je špargľa u našich susedov obľúbenou pochúťkou a v jej pestovaní sa im roky darí, u nás bola - ešte donedávna  - takmer exotickou neznámou pochutinou. Pritom je to veľmi zdravá zeleninka.
V obchodoch rozoznávame tri farebné variácie špargle. Známejšia je biela, zelená a najnovšie na tanieri vedie fialová, u nás však veľmi nie je.
Obsahuje:
  • veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny,

  • má málo kalórií,

  • pomáha odvodňovať,

  • má močopudný účinok.
       


Tento recept je veľmi rýchly a chutný, pripravený za pár minút. :-)
 
Potrebujeme:
 
250ml šľahačkovej smotany
1 mozzarella
2KL dijónskej horčice (podľa chuti)
1PL masla
soľ 
mleté čierne korenie
pár kvapiek citróna
zväzok pažítky
POSTUP:
Pred varením špargľu poriadne olúpte škrabkou na zemiaky. Bielu špargľu je potrebné začať škrabať 2 cm pod hlavičkou, zelenú stačí len v spodnej tretine, inak si na dlhých drevnatých vláknach nepochutnáte.
Takto upravenú špargľu vložte do vriacej vody so soľou a štipkou cukru na cca 8 minút, nastojato, hlavičkou hore. Zatiaľ si pripravíte omáčku :-)
Do menšieho hrnca vylejte smotanu a prudko ju redukujte 2 - 4 minútky, je potrebné intenzívne miešať, aby nevykypela. Potom pridáte nakrájanú mozzarellu, soľ, korenie, horčicu, pár kvapiek citróna a miešate, kým sa syr úplne roztopí. Potom hrniec odstavíte z ohňa, pridáte maslo a nadrobno nasekanú pažítku a už len premiešate.
Ako prílohu odporúčam varené zemiaky s petržlenovou vňaťou alebo šťuchané zemiaky s opraženou slaninou a cibuľou :-)



Prajem dobrú chuť!

 

8 komentárov:

  1. mňam! ..to vyzerá krásne ..oO°°.♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, ešte lepšie to chutí :-)
      Pekný deň,
      A.

      Odstrániť
  2. Aďka, ja som ju mobila asi tak max. 2 razy, ale akosi sa u nás neujala. Vtedy ju nebolo bežne dostať v našich obchodoch a aj recept bol len taký môj :-) Teraz je asi jej obdobie, lebo som ju videla vo viacerých obchodoch a aj som nad ňou rozmýšľala........., ale nekúpila. Takže najbližšie kúpim a skúsim podľa tvojho receptu :-)
    Neviem prečo, ale mne je sympatickejšia tá biela a neviem, či je rozdiel v chuti, musím naštudovať : -)
    Majte sa všetci fajn!
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka,
      rozdiel je aj v chuti, my máme radi všetky :-) Ja ešte pripravujem polievku a rizoto (recept tu už mám), je veľa možností...tak držím palce pri výbere a daj vedieť, či vám chutilo.
      Teraz, v čase sezóny ju my mávame často.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Aďko, to je určitě pochoutka. Vyzkouším tvůj recept. My jsme zatím konzumovali chřest pouze uvařený a politý máslem. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Marie,
      verím, že vám bude chutiť :-)
      Túto klasiku som kedysi robilaaj ja.
      Prajem pekný deň,
      A.

      Odstrániť
  4. Tak dělám koláč a polévku, musím říct, že nad tvými fotkami jen slintám, takže moc děkuji a ráda vyzkouším!
    Adinko, posílám pozdravy, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka,
      ďakujem krásne za milé slová a tiež pozdravujem!!!
      Pekný deň,
      A.

      Odstrániť