Milé dámy,
prajem Vám všetko krásne a dobré k dnešnému sviatku, aby ste ho prežili v kruhu svojich najbližších!!!
Pre dôležité ženy v našom živote sme s Kubkom včera večer piekli tieto citrusové muffiny. Odfotené ich tu na blogu mám ešte z roku 2011, teraz prikladám i recept.
Rozdiel medzi muffinom a cupcake je nasledovný:
- Recept na muffiny je podľa názoru väčšiny odborníkov jednoduchší, najviac používaný je ten hrnčekový.
- Na rozdiel od cupcakov sa muffiny nezdobia ani krémom, ani poťahovacou hmotou. Pokiaľ chcete váš muffin predsa len trochu skrášliť, môžete si pomôcť malými kúskami čokolády.
- Cesto muffinov je zo svojej podstaty o niečo vláčnejšie, preto nie je potrebné kombinovať s krémom.
- Vrchná časť muffinov sa po upečení výrazne zväčší a môže popraskať. Nenechajte sa tým znepokojiť, to je normálne.
- Hlavný rozdiel je v tom, že zmiešate najskôr mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec.
- Nebývajú presladené, naopak, mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom.
Podľa cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom).
Potrebujeme:
2 vajcia
200g práškového cukru
1ČL vanilkového extraktu
300ml bieleho smotanového jogurtu
200ml oleja
1 veľký pomaranč (kôra i nakrájaná dužina)
šťava z 1/2 pomaranča
šťava z jednej mandarínky
citrónová kôra
200g polohrubej múky
200g špaldovej hladkej múky
1 prášok do pečiva
Na polevu:
šťava z 1/2 pomaranča
pár kvapiek citrónovej šťavy
1KL vriacej vody
farbivo
cca 200g práškového cukru
POSTUP:
Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme jogurt, olej, dužinu, šťavu z pomaranča a všetko spolu ručne vymiešame. Zvlášť zmiešame múky a prášok do pečiva, kôru a a a už len krátko spolu premiešame.
Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi, ktoré naplníme cestom takmer po vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st.C, cca 25-30 min.
Po upečení necháme muffiny krátko vychladnúť a vyberieme ich z formy.
Z cukru, šťavy,vriacej vody a potravinárskeho farbiva vymiešame polevu, ktorou polejeme vychladnuté muffiny a dozdobíme podľa fantázie.
Dobrú chuť!!!
prajem Vám všetko krásne a dobré k dnešnému sviatku, aby ste ho prežili v kruhu svojich najbližších!!!
Pre dôležité ženy v našom živote sme s Kubkom včera večer piekli tieto citrusové muffiny. Odfotené ich tu na blogu mám ešte z roku 2011, teraz prikladám i recept.
Rozdiel medzi muffinom a cupcake je nasledovný:
- Recept na muffiny je podľa názoru väčšiny odborníkov jednoduchší, najviac používaný je ten hrnčekový.
- Na rozdiel od cupcakov sa muffiny nezdobia ani krémom, ani poťahovacou hmotou. Pokiaľ chcete váš muffin predsa len trochu skrášliť, môžete si pomôcť malými kúskami čokolády.
- Cesto muffinov je zo svojej podstaty o niečo vláčnejšie, preto nie je potrebné kombinovať s krémom.
- Vrchná časť muffinov sa po upečení výrazne zväčší a môže popraskať. Nenechajte sa tým znepokojiť, to je normálne.
- Hlavný rozdiel je v tom, že zmiešate najskôr mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec.
- Nebývajú presladené, naopak, mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom.
Podľa cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom).
Citrusové muffiny
/ 17 ks/
Potrebujeme:
2 vajcia
200g práškového cukru
1ČL vanilkového extraktu
300ml bieleho smotanového jogurtu
200ml oleja
1 veľký pomaranč (kôra i nakrájaná dužina)
šťava z 1/2 pomaranča
šťava z jednej mandarínky
citrónová kôra
200g polohrubej múky
200g špaldovej hladkej múky
1 prášok do pečiva
Na polevu:
šťava z 1/2 pomaranča
pár kvapiek citrónovej šťavy
1KL vriacej vody
farbivo
cca 200g práškového cukru
POSTUP:
Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme jogurt, olej, dužinu, šťavu z pomaranča a všetko spolu ručne vymiešame. Zvlášť zmiešame múky a prášok do pečiva, kôru a a a už len krátko spolu premiešame.
Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi, ktoré naplníme cestom takmer po vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st.C, cca 25-30 min.
Po upečení necháme muffiny krátko vychladnúť a vyberieme ich z formy.
Z cukru, šťavy,vriacej vody a potravinárskeho farbiva vymiešame polevu, ktorou polejeme vychladnuté muffiny a dozdobíme podľa fantázie.
Dobrú chuť!!!
Ach, vaše milované ženy se mají - hned bych si u vás jeden vyprosila, miluji je a chodím na ně do Marks and Spencer.
OdpovedaťOdstrániťMalý cukrář vypadá velmi soustředěně :o)
Adi, mějte hezký večer, Helena
Heli,
Odstrániťďakujeme pekne, malý kuchár len vyzerá sústredene, inak stále robil opičky a to vám predsa nebudem ukazovať :-)
Pekný večer aj Tebe,pa,
A.
Na mafinkách je aj tak najlepší zručný pekár!
OdpovedaťOdstrániťDala si tomu pekný dizajn!
Pááá
Ďakujeme :-)
OdstrániťАх, как вкусно!!! И такой прекрасный помощник! Чудесный пост!
OdpovedaťOdstrániťспасибо, что красивая
Odstrániť