:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



31 októbra 2021

☀ 10/2021☀

Vitajte!

Dnes máme Halloween a teda posledný októbrový deň, čas Dušičiek a tak je načase ukázať pokrok na mojej celoročnej SAL. 

Výšivku som mala so sebou aj v Tatrách, ale okrem jej odfotenia som ju nestihla vybrať... Ale doma som vyšívala a tak je pokrok viditeľný 👀


Prvá fotografia bola fotená z balkóna našej izby :)


Tu už je rám posunutý...




Dnes som upiekla túto jablkovú bezlepkovú roládu, konečne mi piškóta chutí, ba dokonca viac ako klasická s lepkom. Recept vložím čo najskôr.


Večer sme zakončili návštevou cintorína u nás v DL.

Pekný večer!

A.

25 októbra 2021

Naše Vysoké Tatry

Vitajte!

Tak už sme späť z nášho pobytu vo Vysokých Tatrách, presnejšie zo Smokovca. Bývali sme vo vile Dr. Szontagh est 1876 v Novom Smokovci, hneď na rozhraní Starého Smokovca. Je to najstarší penzión v tomto regióne.

Prvé dni bolo nádherné počasie, ostatné dni bol už silný vietor a dokonca aj snežilo...

Tak aspoň malá ukážka, aké sú tie naše Tatry krásne.

Vila Dr. Szontagh a ich salónik. Apartmán sme mali krásny, čistý, personál bol príjemný, milý a úslužný. Odporúčam 👍👍👍




Minerálny prameň Kyselka v Hornom Smokovci. Voda obsahuje veľa železa, pár metrov od prameňa sa aj plní do fliaš (už zbavená väčšej časti železa) a tá je top, u mňa najlepšia minerálka. U nás ju bohužiaľ v obchodoch nedostať, iba tam. Tá z prameňa je veľmi výrazná a sírová...



Prešli sme aj vyhliadku na Kalváriu, pekné a zaujímavé miesto.


Skalnaté pleso 1754. Vyviezli sme sa dvomi lanovkami hore.
Okraje plesa boli zamrznuté a so zvyškami snehu, ale aj dosť vysušené...





Chodník Korunami stromov Bachledka. Hore sme sa vyviezli lanovkou a zvyšok vyšľapali. Skoro nás odfúklo... :-)
Výška 32 m , dĺžka chodníka 1234 m. 


Navštívili sme aj kvapľovú Beliansku jaskyňu. Prehliadkový okruh má 1370m s prevýšením 125m, na trase je 874 schodov a teplota v jaskyni sa pohybuje od 5 do 6,3 stupňov C. Foto nemám, nemali sme ho zaplatené.

A ešte krásy Smokovca a aspoň malá ukážka miestnej gastronómie. A ešte omnoho viac ...       ❤❤❤
Škoda, že nám nevyšla bobova dráha, ale bolo už dosť chladno, tak nabudúce.









Verím, že sa sem ešte niekedy vrátime. A čo vy, boli ste už niekedy v Tatrách a čo vás tam najviac zaujalo? 

Majte ešte pekný večer a dobrú noc!
A.

18 októbra 2021

CHOINKA 10/2021

 Vitajte!

Teším sa, že tento mesiac nemusím vkladať Choinku až na konci mesiaca, lebo ju mám už hotovú ☺.

Bude do série k perníkovému domčeku a finálne dokončenie bude v decembri, keď budú vyšité všetky štyri perníčky. Práce za mesiac september si môžete prezrieť tu. ❤ Moje poradové číslo je 28.




 
Túto krásnu hortenziu som sadila koncom júla ako rastlinku s dvoma malými halúzkami a ona ešte aj stihla zakvitnúť. Stále bola biela, až pred týždňom zružovela. Táto dosiahne výšku 1,5m, druhú, ktorú som zasadila inde, bude mať až 3m, ale kvet zatiaľ nemá žiadny.




Na záver môj verný spoločník. Nabudúce budú fotografie zo Starého Smokovca z Tatier, zajtra ráno vyrážame :-) Alexík by to už nedal, bude doma s dedom.


Majte krásny deň!
A.

14 októbra 2021

Jablková roláda 🍏🍎🍏

Vitajte!

Doma chceli niečo sladké, tak som upiekla túto jablkovú roládu. Je jednoduchá, rýchla, nenáročná a výborná. Mnohí ju isto poznáte a pečiete a hlavne teraz, keď je sezóna čerstvých jabĺk. Roláda nie je ani na druhý deň premočená, je taká istá ako v deň upečenia. A doma im za tie roky pečenia stále chutí. Milujem piecť rolády ☺☺☺

Tu je recept.


JABLKOVÁ ROLÁDA 🍏🍎🍏


4 vajcia

8PL kryštálového cukru

2PL vody

8PL polohrubej múky

štipka soli

štipka prášku do pečiva

3-4 veľké jablká

mletá škorica

POSTUP:

Celé vajcia vyšľaháme spolu s cukrom, soľou a vodou do nadýchanej peny. Na záver vmiešame múku a prášok do pečiva. 

Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rozprestrieme jablká nastrúhané na hrubo a posypeme ich  mletou škoricou. Ja osobne jablká nesladím. Na jablká vylejeme cesto, pekne zarovnáme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na cca 20 minút pri 180 C. Na záver urobíme test špajdľou, cesto by malo byť pekné ružové a nelepivé.

strúahné jablká so škoricou

... zaliate cestom

Upečené cesto z plechu vyklopíme na čistú utierku papierom nahor, papier stiahneme a cesto zrolujeme do rolády. A necháme vychladnúť.

upečené a vyklopené jablkami nahor

Na záver polejeme horkou čokoládou alebo len poprášime práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!





Na záver ako vždy náš A. Práve som ho zobudila...

Majte ešte krásny deň!
A.

06 októbra 2021

ShoppingTime a ochutnávka 2

Vitajte!

Dnes vám ukážem malé nákupy z víkendu... a recenziu pár výrobkov. Zaujíma vás tento typ článkov? Lebo neviem ako vy, ale my doma radi skúšame nové veci, tak prečo sa s vami nepodeliť o naše vnemy a zážitky z ochutnávok ☺☺☺


Nechala som si poradiť, čo mi odporučia v špecializovanej predajni na ochutnanie a vybrali sme sladké koláčiky z ryžovej múky (vraj novinka), krevetové krekry, tyčinky Pocky (tie si vybral Kubko, lebo všetci ich majú vo svojich videách), pražené riasy s wasabi a koláčik šťastia, ktorí sme dostali zadarmo. Cena spolu 12,90 Eur.

KREVETOVÉ KREKRY

Vyzerajú fajn, ale tam to končí... Ochutnala som iba jeden, lebo obsahujú pšeničnú múku, dokonca aj rybu, krevety 8,5%, a morské riasy, ale je to nechutné. Chutí to zvláštne, smrdia, neviem tú vôňu ani popísať... takže už nikdy viac. A nikto ich nechce doma dojesť :-)

Váha 75g. Cena 2,80 Eur. Výrobca: Kórea. Hodnotenie: nie


BIO KUKURIČNÉ CHLEBÍČKY

Tieto BIO kukuričné chlebíky sú moja topka. Sú nesmierne chutné, chrumkavé, jemne slané, proste mňam. Najviac mi chutia samotné alebo s medom. Okrem kukurice obsahujú aj mungo fazuľky a cícer a sú bezlepkové. Za mňa určite áno. 

Malý tip: Keď vám chlebíčky navlhnú, stačí ich vložiť na 10 sekúnd do mikrovlnnej rúry a budú opäť chrumkavé :-)

Váha 90g. Výrobca: Slovensko. Cena: 1,30 Eur. Hodnotenie: áno


AMALAKI

Je drobné indické ovocie, ktoré je bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínu C. Toto ovocie sa používa už po stáročia v ajurvéde. Pôsobí priaznivo na správnu funkciu žalúdka, tráviaceho ústrojenstva a črevného traktu. Už 3 kusy ovocia denne zastúpia dennú dávku vitamínu C. Zvyšuje vstrebávanie železa a znižuje mieru únavy a vyčerpania...



Ovocie je obalené v škoricovníku cejlónskom a chutí veľmi dobre. Pripomínajú mi sušenú hrušku v škorici :-)  Odporúčam. 
Ešte mali verziu s citrónovou trávou a posledné zo zázvorom. Tak tie niekedy nabudúce.

Pre porovnanie: 100g amalaki = 6kg 🍌 =  1kg 🍊 = 15kg 🍎.

Váha: 100g. Cena: 3,- Eur. Výrobca: India. Hodnotenie: áno


A v nedeľu sme navštívili aj Slovenské národné múzeum a nielen Výstavu húb a čili papričiek... ale i iné výstavy a 
prešli sa aj Bratislavou. 



Hadovka je jedna z najsmradľavejších húb a v lese ju široko-ďaleko cítiť, pravidelne ju nachádzame :-)



Verím, že sa vám dnešný článok páčil a zaujal vás. 

Prajem vám krásny deň!

A.