:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



10 januára 2016

Prekladané zemiakovo-špaldové pagáče

Ponúkam Vám recept na výborné pagáčiky. Dnes sme si na nich pochutili...

Potrebujeme:

200g hladkej špaldovej múky
300g polohrubej múky
2 žĺtka
350ml mlieka
100ml oleja
1KL soli
2/3 kvasníc
kryštálový cukor na kvások

okrem toho ešte

4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke (cca 200g)
120g klasického masla
soľ
1 vajce na potretie
semienka na posypanie

POSTUP:
Z teplého mlieka, kvasníc a cukru urobíme kvások, ktorý vylejeme do misy s múkou, žĺtkami, olejom, soľou a jemne premiešame. Necháme cesto 10 minút odpočívať, potom ho poriadne vymiesime rukami a necháme 45 minút kysnúť.
Po uplynutí času cesto vyvaľkáme a nastrúhame naň studené maslo, potom zemiaky a posolíme. Raz preložíme a necháme 20 minút kysnúť. Po uplynutí času cesto opäť vyvaľkáme a zložíme ho do tvaru obálky a necháme 20 minút kysnúť, po uplynutí času postup ešte raz zopakujeme.
Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho pagáčiky, ktoré kladieme na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a vrch posypeme podľa ľubovôle, ja som použila sezam, rascu, tekvicové jadierka a mak.
Pečieme pri 200C do ružova.
Prajem dobrú chuť!!! 

Z tejto dávky vyšlo 102 ks.