Stránky

Stránky

14 marca 2022

Fánky (bezlepkové)

Vitajte ❤!

Milujem fánky, napriek tomu ich pripravujem tak dva-tri krát do roka. A ani neviem prečo... sú jednoduché na prípravu a pritom tak vynikajúce :-) Máte radi fánky???

Chuťovo sú oveľa lepšie, ako pripravené z klasickej pšeničnej múky (kedysi som celiakiu nemala) a chutia aj mojim chlapom. Robím ich asi tri roky, tieto sú zo včera ☺☺☺


TVAROHOVÉ FÁNKY (cca 19 ks)

Potrebujeme:

1 tvaroh (akýkoľvek)

250g bezlepkovej múky Jizerka

30g rozpusteného masla

30ml mlieka

2PL rumu

1KL prášku do pečiva

trochu citrónovej kôry

olej na vysmážanie

práškový cukor na obalenie


POSTUP:

Všetky suroviny premiešame najskôr ručným mixérom a následne rukou do kompaktnej hmoty. Cesto necháme 10 minút oddýchnuť.


Následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujem štvorce (alebo aký tvar chcete), do každého štvorca urobíme šikmý zárez. Vysmážame v hlbšej panvici na rozpálenom oleji z každej strany do zlatista. Fánky dostanú "pehy". Necháme osušiť na papierovom obrúsku od prebytočného tuku a obalíme ich v práškovom cukre. 

U nás sa podávajú s domácim jahodovým džemom. Sú vynikajúce i na druhý deň, stačí ich len krátko ohriať v mikrovlnnej rúre a nie sú vôbec mastné.

Dobrú chuť!





vo vnútri sú krásne bubliny

Cez víkend sme si zašli do Bratislavy do farmárskej tržnice na čerstvé ryby, thajskú polievku a iné drobnosti (bezlepková múka, kukuričná múka a karamelová kaša na váhu, tapiokové perly na puding a čerstvý ananásový džús).

 
A aký ste mali vákend vy? Do lesa sme sa nedostali, manžel má zapálený stehenný kĺb...
Majte krásny týždeň!
A.

16 komentárov:

  1. Adinko, chvilku jsem přemýšlela, co to vlastně fanky jsou. Smaženému se snažím vyhýbat, ale neodolala bych a ochutnala bych.
    Víkend u nás byl trochu dramatický, nedělní odpoledne u veterinářky... Ale už je dobře.
    Přeji hezké dny a manželovy rychlé uzdravení. Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Helenka.
      Fánky sú príbuzné šiškám :-) neviem, ako inak to vysvetliť. Myslím si, že raz za čas je to ok, ani u nás sa nevypráža každý deň.
      Verím, že Aaron už je v pohode a všetko je v poriadku.
      Maj sa krásne, pá

      Odstrániť
  2. Nie znam takich ciasteczek, trochę przypominają nasze faworki (ciekawe, jak ta nazwa zostanie przetłumaczona). Dużo zdrowia dla twojego męża!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Aďko, z bezlepkové Jizerky taky peču. Zrovna dnes jsem z ní pekla mrkvový koláč pro nejmladšího syna. Je vegan a není to jednoduché mu připravit nějakou buchtu, když tam nemůžou být vejce, mléko... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Lenka,
      to je super, že skúšaš a neodradilo Ťa to. Ja väčšinou pečiem aj bez laktózy, kvôli synovej intolerancii. Vajce sa dá vo vegan sladkej kuchyni nahradiť 1/2 sáčkom pudingového prášku.
      Maj sa pekne.

      Odstrániť
  4. Přiznám se, že fánky teda vůbec neznám :O. Vypadají ale parádně <3.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to je veľká škoda. Je to o level vyššie, ako sú napríklad šišky či donuty...

      Odstrániť
  5. Ahoj, vypadají skvěle, přitom tak lehce. Šikovný recept!! ☺♥ Krásný večer přeji.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vypadají báječně, hned bych je snědla na posezení! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ani já moc nechápu, co jsou "fánky", ale vypadají dobře. Úplně je vidím se šlehačkou, marmeládou a moučkovým cukrem :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Popísala som to vyššie :-) ale tá kombinácia bola aj u nás.

      Odstrániť
  8. Musím říct, že už dlouho mě honí mlsná na něco pořádně dobrého a sladkého. Věřím, že tohle bych snědla hned! :D Vypadají nádherně! ♥

    OdpovedaťOdstrániť