Stránky

Stránky

30 októbra 2020

Ahoj október...🎈🎈🎈

 ... ahoj Viedeň 🎈🎈🎈


Wien 3 Wappen.svg

"Cestujte po Európe krížikovým stehom" je môj projekt, kedy raz mesačne zverejním novú krajinu, nové miesto.

Tentokrát je to Rakúsko a jeho hlavné mesto Viedeň (Wien), prezývané aj mestom valčíkov (každý rok sa tu organizuje 400 plesov).

Viedeň má cca 1 888 000 obyvateľov. Leží na úpätí Viedenského lesa a preteká ňou rieka Dunaj.  Rozloha 415 km2 a menu Euro. Spolu s Bratislavou, naším hlavným mestom Slovenskej Republiky sú od seba vzdielené len "60"km a vytvárajú tak najtesnejšie zoskupenie dvoch hlavných miest v Európe.

Historické sídlo Viedne je od roku 2001 zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Nachádza sa tu 2. najväčší cintorín v Európe, kde sú pochovaní umelci ako Strauss, Mozart, Beethoven..., sídli tu aj OSN, či organizácia pre atómovú energiu. Viedeň spája 12 mostov, metro S-Bahn a električková sieť je 6. najväčšia na svete  :-) Polovicu priestranstva Viedne pokrývajú zelené a vodné plochy. Až 1/3 obyvateľstva je inej národnosti ako rakúskej. Väčšina obyvateľstva žije v podnájme. Viedeň vlastní 650 ha viníc.

A viem, o čom hovorím, mala som česť v tomto meste žiť 😉 Mesto je to krásne, ale to neuveriteľné množstvo ľudí mi neimponovalo... Zato milujem ich ruské kolo Prater ( 64,75 m je najvyšší bod) zámok Schönbrunn, zoo a Sacher tortu.

                                                                        X X X X X

Tak si ja včera fotím, fotím, celkom pekné fotografie a dnes zistím, že som namiesto Viedne fotila Rím... asi ma ten Rím priťahuje. ☺☺☺





Upiekla som aj "Karamelový magický koláč" recept tu.


Aj Alexík mi pri včerajšom fotení zapózoval :-)


Zato dnes len prší a je zima, brŕŕ.
Zajtra nás čaká celoplošné testovanie na koronavírus, tak uvidíme, ako a či vôbec prebehne.
Pekný víkend,
A.

26 októbra 2020

Jeseň a imunita

Ahojky,

prajem  pekný pondelkový deň  a vítam vás pri recenzii "nepečeného a nevyšívaného" príspevku, ktorý vznikol na základe milej ponuky. Oslovila ma sieť lekární, ktorú pravidelne navštevujem, občas teda objednávam i online, aby som otestovala výrobky na podporu imunity. Vybrala som tie, ktoré poznám a som im verná ☺ Ďakujem.

Práve v tomto jesennom, sychravom a aj upršanom "covidovom" období by sme sa o seba mali viac starať a posilovať si imunitu, aby sme boli čo najviac oddolní. Jesť veľa ovocia a zeleniny, to nám je jasné, ale aspoň ja osobne nikdy to povestné "päť kusov denne" nedám a tak si imunitu posilňujem aj inak. Už takmer rok denne užívam Vitamín C (Kyselinu askorbovú) a mám pocit, že mi pomáha a cítim sa fit. Užívam ju v práškovej forme. Nemám rada tobolky, ba ani cumlacie tablety, proste preferujem prášok a tým si ochutím nápoj, väčšinou pohár džúsu. 


Nepostrehla som, že by bol účinok od rôznych výrobcov iný. U mňa je hlavné kritérium, aby neobsahoval glutén, teda lepok.

Druhý produkt, ktorý som si vybrala, slúži na podporu správneho fungovania imunitného systému, ale i na podporu detskej imunity.  Možno ho užívať od 3 rokov,  s Kubkom ho užívame vždy na jar a jeseň. Kedysi dávno mi ho poradila jedna pani doktorka, lebo pomáha aj na afty v ústach... 

Je to produkt na posilnenie imunity, znižuje vyčerpanie a únavu a zachováva zdravé sliznice v čreve, obsahuje komplex B vitamínov a živé črevné baktérie. Má príjemnú a zaujímavú nasládlu chuť a nám teda chutí. V prípade môjho syna okrem posilovania imunity podporuje aj zvýšenú chuť do jedla (čo je len dobre). U mňa som si podobný účinok nevšimla, mne chutí jesť stále ☺ Užívame ho ráno, Kubko sa naň vyslovene teší. Jediné, čo by som týmto malým fľaštičkám vytkla je ich otváranie, z tohto balenia som sama neotvorila ani jedno, musel mi pomáhať manžel :-( Ani tento výrobok neobsahuje glutén a laktózu, čo je fajn.


A aby to nebolo len o výživových doplnkoch, nedám dopustiť ani na tanier poriadneho, domáceho vývaru 👍 ten zahreje a pomôže vždy.

A tiež Hliva ustricová, toto je náš prvý úlovok túto jeseň, konečne rastie :-).

Majte sa krásne a hlavne buďte zdraví!

A.

23 októbra 2020

Gaštanové jazýčky

 Vitajte!

Včera sme mali doma "obrovskú chuť" na niečo sladké a dobré.... a z gaštanov a keďže gaštanové jazýčky máme radi, padla voľba na ne. Recept je môj, rokmi overený, nenáročný na čas i suroviny. Spolu s tuhnutím zákusok môžete podávať do hodinky ☺


GAŠTANOVÉ JAZÝČKY


Potrebujeme:

250g gaštanového pyré

20g zmäknutého masla

50g vlašských orechov

50g detských piškót

1PL práškového cukru

1KL rumu (alebo rumovej arómy)

A na záver 200g čokolády (ja som použila 82%)

1PL tuku


POSTUP:

Orechy, cukor a piškóty spolu zmixujeme na prášok, následne pridáme pyré, rum a maslo a vypracujeme stredne pevnú hmotu, z ktorej tvoríme jazýčky. 


Mne vyšlo 6 kusov o váhe 65g. 


Cesto nemusí odstáť, hneď máčame v čokoláde a necháme na chladnom mieste stuhnúť. 


Podávame s kopčekom šľahačky. Prajem dobrú chuť!




Kubko bol prvý ochutnávač, síce sa vyjadril, že je to málo sladké, ale o chvíľku si pridal ďalší kúsok 😘

Prajem vám krásny víkend! My sa dnes na obed chystáme celá rodinka dať sa očkovať proti chrípke. Ja sa dávam už niekoľko rokov, pre mojich chlapov to bude premiéra... Dnešný rok sú nedostatkovým tovarom :-)

A.

14 októbra 2020

Pita chlieb

 Vitajte!

Dávno som nevložila žiadny recept, tak vám dnes ponúkam recept na pita chlieb, ktorý pripravujem celkom často. Je nenáročný na prípravu a výsledok stojí za to. Náplň nechám už na vás ☺

PITA CHLIEB

Potrebujeme:

400g hladkej múky

3PL bieleho jogurtu

2PL olivového oleja

1KL soli

1KL medu

1/2 kocky čerstvého droždia

125ml mlieka

50ml vody (alebo podľa potreby, každá múka vsiakne iné množstvo vody)


POSTUP:

Do misy nalejeme vlažné mlieko a vodu, med, rozdrobené droždie a zamiešame, následne pridáme olej, jogurt, soľ a múku a vypracujeme polomäkké, trochu lepivé cesto, ktoré však musí byť elastické. Vytvarujeme bochník, pomúčime ho, prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste.

Po nakysnutí cesto vyklopíme a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Tie vytvarujeme do tvaru bochníka a ešte necháme 15 minút podkysnúť.


Vyvaľkáme ich na hrúbku cca 5mm.


Plech vložíme do rúry na strednú mriežku, ktorú zapneme na 250C, a pita chlieb pečieme cca 6-10 minút, v polovičke pečenia ich obraciam.



Necháme vychladnúť a plníme podľa svojej chute. My sme si ich dali s Coleslaw šalátom a pečeným kuracím mäsom 👍👍👍 Takéto "buchtičky" budú aj na druhý deň.
Prajem dobrú chuť!


A tu je môj dnešný pomocník 💙


Na záver malý kvíz: 
"Aké huby sú na fotografiách"??? Nápoveda, jedna z nich je jedlá :-) mali sme z nich večeru. 




U nás už štvrý deň intenzívne prší...
Majte pekný deň!
A.

07 októbra 2020

Home sweet HOME

 Vitajte!

Ďakujem za všetky komentáre k predchádzajúcemu príspevku, potešili ❤

    Dnes vám ukážem výšivku, ktorú som vyšila stonkovým stehom (zmena po xxxx) a celkom ma to bavilo. Opäť darček pre kamošku, chcela som  niečo jednoduché vo farbách jej nového, krásneho  domčeka  💟 

Veľmi sa mi hodil k tejto výšivke rámik v tvare domu...







Aktuálna pozícia nášho "maznoša" 😍


A keď trošku zasvieti slnko, už sa obaja vyhrievajú... Ale dnes u nás od rána prší.


Prajem vám pekný deň. Ja som od včera v posteli...

A.