Sú z nekysnutého cesta, ale sú krehké a jemne chrumkavé, proste mňam 💕
Receptov je na nete neúrekom, ja ich pečiem podľa tohto receptu. Náplne si môžete urobiť rôzne, ja som piekla makové a orechové a veru sa neviem rozhodnúť, ktoré sú lepšie (i keď mak často nemusím). Keďže máme v rodine Martina,väčšinu som robila preňho, ale ušlo sa aj nám, aj na faru :-)
Tak možno ich niekedy vyskúšate aj vy 😉.
MARTINSKÉ ROHLÍČKY
Cesto:
250 g masla 82%, teda klasického
250 g kyslej smotany
400 g hladkej múky
štipka soli
1/2 lyžičky vinného kameňa alebo prášku do pečiva
Náplň:
200 g mletých vlašských orechov
200 g práškového cukru
1 bielok (źĺtok použijeme na potieranie)
1 KL škorice
3 PL rumu
POSTUP:
Všetky ingrediencie na cesto dobre spracujeme a necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny. Počas odpočívania cesta si pripravíme náplň. Všetky suroviny sa zmiešajú, bielok nešľahať, iba vmiešať.
Makovú plnku robím veľmi jednoducho. Mletý mak nasypeme do vriaceho, osladeného mlieka, spolu chvíľku povaríme, pridáme škoricu a trošku strúhanky a citrónovej kôry a necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na 6 dielov. Každú časť dielu rozvaľkáme do tvaru malej pizzy, aby cesto bolo hrubé cca 2-3mm a rozdelíme na 8 dielov. Náplň dáme do najširšieho okraja a zvinieme jednotlivé trojuholníky ako rohlík. Ohneme do tvaru podkovy, dáme na plech s papierom na pečenie , pomažeme žĺtkom a pečieme pri 180C cca 22 minút do zlatova.
Prajem dobrú chuť!
orechové |
makové |
Trošku som pokročila aj v xxxxx.
Prajem vám ešte pekný večer a pozdravujem!
A.
Ale pyszności u Ciebie Adko😊
OdpovedaťOdstrániťCiekawy haft się zapowiada ,
z niecierpliwością czekam na efekt końcowy.
Pozdrawiam słonecznie 😘
Thank you for the nice comment Anna, I'm working on embroidery ...
OdstrániťGreetings and have a nice day ♥♥♥
Rohlíčky sa Ti vydarili, krásne sú. Možno napečiem aj ja :-)
OdpovedaťOdstrániťVyšívanie bude čo nevidieť hotové.
Prajem pekný týždeň♥
Ďakujem Ani,
Odstrániťrohlíčky sú veľmi jednoduché, z cestom sa super pracuje a tá chuť... dokonca nezabalené vôbec nestvrdnú, odskúšané. Manžel tvrdí, že sú lepšie ako jeho najobľúbenejšie "bratislavské rožky". Tak držím palce.
No, vyšívanie ešte potrvá, som približne v 1/3...
Pekný týždeň aj Tebe, pá ♥♥♥
Och, u vás byly i makové, to by si manžel určitě dal :o)
OdpovedaťOdstrániťJá dělala jen ořechové!
Adinko, přeji hezké dny, Helena
Helenka ♥♥♥
Odstrániťmáme manželov s rovnakými chuťami, aj môj má radšej makové :-) Ale švagor zas orechové...
Ďakujem a prajem Ti pekné jesenné dni, pá
Aďko, vypadají... no prostě báječně! Věřím, že jste si pochutnali. :-)
OdpovedaťOdstrániťMěj se fajn, pa.
Ďakujem Dý,
Odstrániťboli výborné, ušli sa mi len dva :-)
Maj sa krásne, pá
Pysznie wyglądają te rogaliki. :)
OdpovedaťOdstrániťJá teda mák taky moc nemusím, ale rohlíčky vypadají skvěle.
OdpovedaťOdstrániťPovídání nejen o kosmetice
Ďakujem Martinka,
Odstrániťsme na tom rovnako, ale asi mi makové tentokrát zachutili viac, paradoxne...
Pekný deň!
Aďka, s rohlíčkami Martina už nestihnem, ale určite ich vyskúšam ... Ja robievam len kysnuté a je načase urobiť ich inak ... Tvoje veľmi chválim ... vyzerajú nádherne ... L.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Lauri za komentár.
OdstrániťJa ich budem určite robiť aj na Vianoce a aj pani farárka si pýta recept :-)
Maj sa pekne, pá
Svatomartinské rohlíčky budu letos péct se zpožděním, ale snad to rodince nebude vadit. Ty tvoje vypadají nádherně!
OdpovedaťOdstrániťPa Romana
Ďakujem pekne za milý komentár.
OdstrániťUrčite im to vadiť nebude, tým som si istá :-) moji chlapi by ich prijali aj každý týždeň...
Pekný deň, pá