Stránky

Stránky

25 novembra 2019

...Choinka a TUSAL 11/2019...

Vitajte!

Ani sme sa nenazdali a blíži sa koniec mesiaca november...
Na Choinku tu som opäť vyšila obaly na sviečky. Mám poradové číslo 11, teda moje šťastné číslo 🎂
A konečne mám aj ja, tá ružová sviečka s anjelom bude moja (sviečka nádherne vonia po jahodách) a s fialovou výšivkou poputuje na faru :-)
Lebo fialová je farba pokánia a používa sa (nielen) v advente...









A máme tu aj TUSAL za mesiac november.



Našla som aj pár pranostík na Katarínu. Určite sú vám niektoré známe...



25.NovemberSneh na Katarínu predpovedá veľké obilie.
25.NovemberNa svätú Katarínu sneh už klope na oblok.
25.NovemberNa svätú Katarínu schovajme sa pod perinu.
25.NovemberNa Katrenu teplo, to nedobre býva, potom o Jozefe sneh pole prikrýva.
25.NovemberNa Katrenu hladká, na Vianoce blatká.
25.NovemberKatarína na ľade, Vianoce na blate.
25.NovemberKatarína na ľade, svätý Štefan na blate.
25.NovemberKatarína má šumné meno, lenže chladné veno.
Prajem vám krásny podvečer!A ďakujem za milé komentáre, ktoré ma vždy potešia.
A.

20 novembra 2019

... opäť srdiečkujem...

Vitajte u mňa!
Veľmi pekne ďakujem za vaše skvelé komentáre k predchádzajúcemu príspevku, všetky ma veľmi potešili 💜💜💜

Už dávno som "nesrdiečkovala", tak som včera nažehlila poopsie a jednorožce, keďže som také látky zatiaľ v obchode neobjavila. Dokonca som nafotila aj môj mininávod (možno sa bude niekomu hodiť), ušila a dnes nafotila, predsa len doobeda je asi najviac svetla na fotenie :-)
A tak sa tri malé slečny mojej Peťky budú z nich tešiť, tieto sú pod stromček, tak psssst...

Postup je veľmi jednoduchý:
Nažehlíme nažehľovačku, prišijeme s inou látkou, prípadne v tejto fáze dozdobíme. Predkreslíme si srdiečko, spojíme s druhým kusom a spolu zošijeme, nezabudneme na malý ovror na prevrátenie a plnenie. Ja som plnila dutým vláknom a levanduľou zo záhradky, nakoniec otvor zašijeme sendvičovým stehom. Prišijeme alebo prilepíme šnúrku na zavesenie a máme hotovo.















Alexík mi dnes neasistoval, práve vyšiel zo sprchy a vonku je zima :-)



Zakvitol mi aj vianočný kaktus, má krásne, cyklaménové kvety. Zatiaľ aj výzdoba je jesenná.




Figovník má stále veľa plodov, ani ich nestíham jesť, ale list už takmer žiadny.



A boli aj suchohríby, moji chlapci boli v nedeľu na hubách a priniesli ich na toto neskoré ročné obdobie dosť. Aspoň malá ukážka:


Ďakujem, až ste sa doklikali až sem :-) a prajem vám ešte pekný dník!
A.

14 novembra 2019

Jesenná "halloweenská" bábovka

Tekvicová bábovka

Pekný deň milé bloggerky!
Opäť bábovkujem. (Mňa to proste fakt baví...)
Piekla som ju cez víkend a išla na faru v rámci akcie "sadenie stromov", ktorá bola hneď po nedeľnej omši.  :) 

Chutila nielen mne, tak ak máte radi nezvyčajné kombinácie, určite vám ju odporúčam. Rada si recepty vymýšľam a upravujem.

TEKVICOVÁ BÁBOVKA

Potrebujeme:

150g kryštálového cukru
3 vajcia
240ml repkového oleja
1PL citrónovej šťavy
370g pyré z tekvice (maslová tekvica cca 1kg)
3KL prášku do pečiva
1KL mletej škorice
1PL perníkového korenia
1,5 KL sušeného zázvoru
štipka mletého muškátového orieška
štipka soli
hrsť nasekaných vlašských orechov
hrsť nasekanej horkej čokolády

POSTUP:

Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na mesiačiky a vložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, jemne polejeme olivovým olejom a pri 180C pečieme do zmäknutia cca 30 minút. Ešte horúcu tekvicu rozmixujeme spolu s trochou vody na hustú kašu.

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Nakoniec preosejeme múku s práškom do pečiva a už len ručne zamiešame, na záver pridáme tekvicové pyré, orechy a čokoládu. Cesto vylejeme do vopred vymastenej a kokosom vysypanej bábovkovej formy a pečieme pri 200C 10 minút, potom znížime teplotu na 180C a pečieme cca 50 minút, je potrebné urobiť test špajdľou, ak sa nelepí, je hotová. Necháme 15 minút chladnúť vo forme a následne vyklopíme na tanier a ľubovoľne dozdobíme, alebo len pocukrujeme. Ja som ju poliala horkou 80% čokoládou a posypala praženými tekvicovými semienkami a sekanými orechami.
Prajem dobrú chuť!








Dnes ochutnávam tieto  sušienkokrovky zo Škótska, sú vynikajúce a dokonca bezlepkové... mňam a ďakujem za ne p. Andrejke :-) 


Prajem vám pekný a úspešný deň,
A.

11 novembra 2019

"svätomartinské rohlíčky"

Sú z nekysnutého cesta, ale sú krehké a jemne chrumkavé, proste mňam   💕 
Receptov je na nete neúrekom, ja ich pečiem podľa  tohto receptu. 
Náplne si môžete urobiť rôzne, ja som piekla makové a orechové a veru sa neviem rozhodnúť, ktoré sú lepšie (i keď mak často nemusím).  Keďže máme v rodine Martina,väčšinu som robila preňho, ale ušlo sa aj nám, aj na faru :-) 
Tak možno ich niekedy vyskúšate aj vy 😉.

MARTINSKÉ ROHLÍČKY


Cesto:
250 g masla 82%, teda klasického
250 g kyslej smotany
400 g hladkej múky
štipka soli
1/2 lyžičky vinného kameňa alebo prášku do pečiva

Náplň:
200 g mletých vlašských orechov
200 g práškového cukru
1 bielok (źĺtok použijeme na potieranie)
1 KL škorice
3 PL rumu

POSTUP:

Všetky ingrediencie na cesto dobre spracujeme a necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny. Počas odpočívania cesta si pripravíme náplň. Všetky suroviny sa zmiešajú, bielok nešľahať, iba vmiešať.
Makovú plnku robím veľmi jednoducho. Mletý mak nasypeme do vriaceho, osladeného mlieka, spolu chvíľku povaríme, pridáme škoricu a trošku strúhanky a citrónovej kôry a necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na 6 dielov. Každú časť dielu rozvaľkáme do tvaru malej pizzy, aby cesto bolo hrubé cca 2-3mm a rozdelíme na 8 dielov. Náplň dáme do najširšieho okraja a zvinieme jednotlivé trojuholníky ako rohlík. Ohneme do tvaru podkovy, dáme na plech s papierom na pečenie , pomažeme žĺtkom a pečieme pri 180C cca 22 minút do zlatova.
Prajem dobrú chuť!





orechové



makové


Trošku som pokročila aj v xxxxx.


Prajem vám ešte pekný večer a pozdravujem!
A.

03 novembra 2019

TUSAL október 2019

TUSAL 10/2019


A pomocník 🐶


Prajem vám peknú nedeľu!
A.