Stránky

Stránky

25 februára 2019

Mandarínkový džem s vanilkou a ďumbierom

Vitajte u mňa!

Včera som sa činila a tak vám dnes môžem ukázať môj mandarínkový džem. Chcela som darovať niečo netradičné...
Pomarančový som už chutnala, ale mandarínkový nie a tak po zlúčení a úprav viacerých receptov vznikol ten môj...no čo vám budem hovoriť, je nezvyčajný, ale zaujímavý a nám doma chutí :-) 

Ak máte dostatok mandariniek ako ja, ponúkam vám tento jednoduchý recept. 


MANDARÍNKOVÝ DŽEM S VANILKOU A ĎUMBIEROM alias ZÁZVOROM

Potrebujeme:

1kg mandariniek
1 pomaranč
šťavu z 1/2 citróna
1 vanilkový lusk
1kg kryštálového cukru
2,5 dcl vody
2ČL mletého ďumbieru

PRÍPRAVA:

1. Mandarínky i pomaranč ošúpeme a nakrájame na kolieska. 
2. Ovocie vložíme do hrnca a zalejeme ho vodou. 
3. Po 8 hodinách privedieme ovocie k varu a varíme na slabom ohni 30 minút. Potom zmes rozmixujeme s tyčovým mixérom.
4. Kôru z jednej mandarínky a pomaranča dáme variť do hrnca s vodou, povaríme 5 minút a vodu zlejeme. Postup opakujeme 3-krát. Na štvrtý krát už vodu nevylievame, ale kôru uvaríme do mäkka. Po vychladnutí ju nakrájame na tenké prúžky.
5. Do hrnca s mandarínkami pridáme cukor, vyškrabanú dreň z vanilky, uvarenú kôru a ďumbier a varíme do zhustnutia. Ja som varila 35 minút, ale bude stačiť aj menej, môj džem je dosť hustý :-) Na záver primiešame šťavu z citróna. Džem zhustne, nakoľko citrusové ovocie obsahuje veľa pektínu.
6. Nalejeme do sterilizovaných pohárov, otočíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme do druhého dňa vychladnúť. Ja ich po hodine prevrátim späť a opäť zabalím.
Dobrú chuť!





Na našej sobotnej prechádzke v Hamuliakove mi moji chlapi našli takéto obrie snežienky. A samozrejme aj medvedí cesnak.









Prajem vám ešte pekný deň. U nás začali jarné prázdniny, tak si ich užívame.
A.

20 februára 2019

Choinka 2/2019

Vitajte!
Ďakujem vám za všetky komentáre k predchádzajúcemu príspevku!

Ako už viete, zapojila som sa do súťaže tu , kde každý mesiac máme za úlohu vyšiť niečo vianočné a následne sú raz mesačne práce pokope zverejnené :-) No nádhera, veď posúďte sami.
Ja som už dlho chcela vyšiť postavičku  Luskáčika a konečne som si na to našla čas.
Tak malá ukážka:









Predvčerom som dostala aj kytičku medvedieho cesnaku, síce len začína rásť, ale na ochutnanie to stačilo :-)


Verím, že si tieto pekné dni aj vy užívate. I keď, vraj sa má zima ešte vrátiť, tak uvidíme.
Pekný deň,
A.

16 februára 2019

...dnešná prechádzka...

Vitajte!
Ďakujem vám za milé komentáre k predchádzajúcemu príspevku, každý m potešil :-)

Dnes bolo u nás krásne počasie, 10C ...mám rada, keď sa slnko prediera cez les, všetko vtedy vyzerá inak a krajšie.
Moje milované snežienky, minule ešte neboli. Ale dnes už áno a veľmi ma potešili. Kubík mi z nich nazbieral nádhernú kytičku. 💗









Fenka jazvečíka nás prišla pozrieť aj dnes :-)

Takto mám snežienky v originálnej váze :-)



Keďže stále nemám potrebné bavlnky, pustila som sa do niečoho malého... ale milého.


Aj zajtra sa chystáme na výlet a vy?
Prajem vám pekný víkend,
A.

11 februára 2019

Gâteau magique au caramel

Vitajte!
Ďakujem za všetky milé komentáre k predchádzajúcemu príspevku.

Včera sme si ako sladkú bodku popoludní dali tento magický karamelový koláčik. Vanilkovú verziu som robila tu. 
Je jednoduchý na prípravu, najdlhšie trvá samotné chladenie (min. 3 hodiny v chlade) a tá chuť... Navrch som pripravila karamelovú omáčku, už chýbalo len drobné ovocie :-)

Tu je recept:

KARAMELOVÝ ZÁZRAČNÝ KOLÁČ

Potrebujeme:

180g kryštálového cukru
1PL kryštálového cukru
4 vajcia
1PL vlažnej vody
štipka soli
500ml plnotučného mlieka
125g masla
110g preosiatej hladkej múky
1KL vanilkového extraktu

Slaná karamelová omáčka:

200g kryštálového cukru
70ml vlažnej vody
200ml šľahačkovej smotany
30g masla
himalájska ružová soľ

Cukor s vodou zvaríme na zlatý karamel bez miešania, opatrne prileme smotanu a až teraz miešame, nakoniec maslo a soľ podľa chuti, ja som pridala asi 1/2 KL. Chladnutím zhustne.

POSTUP:

Z cukru upálime karamel, prilejeme mlieko (vznikne nám karamelové mlieko) a necháme ho vychladnúť.


Oddelíme žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme 1PL cukru, vanilkový extrakt a 1PL vody a miešame mixérom 3 minúty. Z bielkov a soli vyšľaháme sneh.


Už len metličlou primiešame rozpustené vychladnuté maslo, mlieko a premiešame. 


Prisypeme múku...


 A nakoniec sneh z bielkov a soli.


Cesto nalejeme do formy s priemerom 20cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie a pečieme pri 160C cca 65 minút. Cesto bude dosť riedke, neľakajte sa, tak to má byť ...


A takto to vyzerá po upečení.



Pri pečení sa jednotlivé vrstvy od seba krásne oddelia. 
Spodok tvorí najpevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné, nadýchané cesto. Mňam.

V sobotu sme sa vybrali za Slovnaft na snežienky - prvých poslov jari, ešte potrebujú tak týždeň, ale užili sme si prechádzku. Počasie nám prialo. 









A tu je môj nový kamarát z bufetu "Na konci sveta". Bohužial, ešte mali zatvorené. 

Prajem vám krásny a úspešný nový týždeň!
A.