Stránky

Stránky

12 júna 2018

Focaccia

... je taliansky chlieb. A určite ho poznáte a máte radi  :-) Moja prvá spomienka naň sa viaže z Talianska, v roku 1999.
Je veľa receptov, ten môj je mix viacerých a chutí nám najviac.


Potrebujeme (na dve placky):


400g hladkej múky T650

100g špaldovej múky
1/2 kocky čerstvého droždia
350 ml teplej vody
1KL kryštálového cukru
PL kvalitného olivového oleja
2PL nakrájaných sušených rajčín + 1PL oleja z nich
6 olív nakrájaných na plátky
čerstvý tymián a rozmarín 
1KL soli

Na vrch:

1 strúčik cesnaku
olivový olej
celé olivy

POSTUP:


Všetky ingrediencie spolu zmiešame /cesto bude redšie/,  potrieme olejom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Moje kyslo 1 hodinu a vyzeralo takto:



Z cesta na plechu vystlanom papierom na pečenie potretom olivovým olejom vytvarujeme dve oválne placky. Tie potrieme zmesou prelisovaného cesnaku a oleja a prstom vytvoríme v ceste jamky. Vložíme celé olivy, cesto môžeme ešte posypať nasekanými bylinkami a vložíme do rúry vyhriatej na 50°C na 20 minút, potom zvýšime teplotu na 220°C a pečieme cca 20 až 25 minút.




Prajem dobrú chuť! U nás sa včera podávala ku grilovaným špízom :-)