Stránky

Stránky

24 októbra 2016

...zavárame / ... konservieren

Zdravím vás moji "blogoví priatelia",
po dlhšej odmlke som tu opäť.
Trošku som zavárala... :)
Poznáte gaštanový džem? Že nie? Je naozaj výborný. Recept je tu:

Hallo meine Lieben,
ich bin wieder da...
Ich habe konservierte Maronenmarmelade mit  Vanilleschote und rote Bete. Kenne Sie Maronenmarmelade? Sie schmeckt ausgezeichnet. Probieren sie.


GAŠTANOVÝ DŽEM

Potrebujeme:

1kg jedlých gaštanov
1liter vody
800 g kryštálového cukru
1 vanilkový lusk
štipka škorice

Postup:

Gaštany narežeme, zalejeme studenou vodou a povaríme cca 30-40 minút do zmäknutia. Scedíme a ošúpeme ich. Zbavíme ich nielen hnedej, ale i bielej, horkej šupky. 
Vodu zvaríme spolu s cukrom a vydlabaným vanilkovým luskom (varíme aj obal lusku) cca 25 minút, pridáme gaštany a škoricu a ponorným mixérom spolu rozmixujeme. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na studená tanierik urobíme test hustoty.
Horúcim džemom naplníme poháre, uzavrieme ich a strilizujeme pri 80°C cca 10 minút.

Z 3kg gaštanov som uvarila toľkoto džemu:

Habe ich aus 3 kg eingekocht:


Máme radi cviklu, tak sme si zavarili aj tú:

Rote Bete:

Trošku som motala špagátik, malý darček a potešil:

Ein kleines Geschenk:
Kontrola pri fotení :)
Moja nová výšivka. Tipnete si, čo to bude?

Meine neue Stickerei. Geben Sie ein Tipp?
Srdečne na svojom blogu vítam  susanne.mejdrech, Nurdan Kanber a Gregori Al-Barafi.
Prajem vám krásny a úspešný týždeň a ďakujem za každú návštevu " u mňa".
Majte sa krásne,
A.

Herzlich willkommen meine neue Blog Freundinnen.
Euch wünsche ich noch einen schönen Tag und einen guten Start in die neue Woche. 
♥ Allerliebste Grüße ,
Eure Aďka 

26 komentárov:

  1. I've never tasted chestnut jam! It must be delicious ♥♥ Looking forward to know about your new embroidery Ad'ka ♥♥

    Have a great new week!

    Nurdan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nurdan Hi ♥♥♥,
      thanks for the compliment.
      Jam is excellent and bio. We ourselves have also collected chestnuts.
      Nice evening,
      A.

      Odstrániť
  2. Ah,de la confiture de châtaignes oh que c'est bon,mon faible pour ce dessert!
    un gâteaux en France qui ce nomme "Torche marrons" j'adore et bien d'autres dessert avec cette confiture!bravo!
    Ce magnifique petit pot est trés joli .
    A vous aussi Ad'ka une merveilleuse semaine

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Salut Marie Christine,
      je vous Remercie de belles pour votre visite.
      Nous aimons cette confiture, en particulier de notre fils...
      Je vous souhaite une bonne semaine,
      A.

      Odstrániť
  3. No Aďak, tak to som ani nevedela, že aj toto existuje! Vyzerá lákavo!
    Výšivka bude asi nejaký domček ???
    Ale kontrolóra pri fotení máš skvelého!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka,
      jasné, robíme ho každý rok, len je to trochu pracnejšie...ale veľmi chutné. Kedysi sme si ho chodili kupovať do Rakúska a stál teda dosť.
      Výšivka bude aj nebude domček, veď uvidíš :-)
      Alexko je môj tieň, a rád skúma, keď je niečo nové a hlavne, keď ma to zaujíma. Pááá

      Odstrániť
  4. Adi, vy jste tak pracovití!!! Já teď vidím, jak mi jde s tím psím miminkem všechno pomaleji...
    Domácí řepa je skvělá a katanové pyré, to je velká delikatesa!
    Moc vás všechny zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka,
      ďakujeme krásne, zabudla som napísať, že gaštany mi načistila moja zákonná polovička :-) ja som urobila zvyšok a Kubík vyjedal zatiaľ gaštany. Má ich rád, to je dobre, i keď zo začiatku ich vždy odmietal.
      Ďakujeme, aj my pozdravujeme! Maj sa krásne,
      a.

      Odstrániť
  5. adoro le marmellate, sono buonissime! Bello il tuo nuovo ricamo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grazie per la vostra gentile commento. Amo le castagne...
      Buona giornata,
      A.

      Odstrániť
  6. Ahoj Adka o gastanovom dzeme som nikdy nepocula. Je to pre mna novinka ;) vyzera vyborne. Ste sikovnici. M

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka,
      ďakujem za návštevu a milý komentár. Stretla som sa stým, že veľa ľudí tento džem nepozná a je to veru škoda...My sme si prvý kúpili asi pred desiatimi rokmi a odvtedy ho robíme.
      Pekný deň,
      A.

      Odstrániť
  7. Tedy to musí být dobrůtka :o) no pejsek je opravdu obřík proti tomu mému trspalíčkovi :o))) a těším se na výšivku.Přeji krásný večer...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za návštevu. Náš Alexko je trošku macko, váži 30,5 kg :-)
      Na výšivke stále pracujem, snáď sa bude páčiť.
      Aj vám pekný večer,
      A.

      Odstrániť
  8. Gastany zboznujem, ale dzem som ešte nikdy nejedla, vlastne som o ňom ani nepočula a to som už robila figovy dzem, pomarančový a aj z ruzovych lupienkov. Cviklu zbožňujeme, to robím často.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Gastany zboznujem, ale dzem som ešte nikdy nejedla, vlastne som o ňom ani nepočula a to som už robila figovy dzem, pomarančový a aj z ruzovych lupienkov. Cviklu zbožňujeme, to robím často.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gastany zboznujem, ale dzem som ešte nikdy nejedla, vlastne som o ňom ani nepočula a to som už robila figovy dzem, pomarančový a aj z ruzovych lupienkov. Cviklu zbožňujeme, to robím často.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 3 x vďaka :-)
      Džemík je naozaj výborný, ak máte radi gaštany, tak vám bude chutiť. Pomarančový som robila aj ja, figový nie, doteraz mi nerodili figy a z ružových lupienkov zas ja nepoznám... Super, z čoho všetkého sa dá urobiť džem.
      Pekný deň,
      A.

      Odstrániť
  11. Liebe Ad'ka, toll sieht das aus, soooo viele schöne gefüllte Gläser, da kann der Winter ja kommen.
    Ein schönes kleines Geschenk hast du gemacht, das findet euer Hund auch, nicht wahr?
    Einen Tipp kann ich bei der neuen Stickereie nicht geben, vielleicht ein Weihnachtsmotiv?
    Ganz liebe Grüße an dich, deine Jutta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Jutta,
      vielen Dank für Deinen Besuch. Ja, der Winter kann kommen :-)
      Ja, das ist unser Hund-Alex, mein erstes Kind, dann war Kubko...Er muss alles kontrolieren.
      Die neue Stickerei ist noch Herbst.
      LG,
      A.

      Odstrániť
  12. as compotas me deixaram com agua na boca amo doces!!
    Beijos do Brasil!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. To mám teda medzery ... Gaštanový džem ... ani som taký nevidela, nepočula o ňom a teda, ani som ho nejedla ... To ale musí byť dobrota ... Poslednú cviklu som dnes zavárala aj ja ... :) pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka Lauri,
      treba vyskúšať, ale nie ten lacný, lebo v nich gaštany nahrádzajú aj niečim iným :-(
      Aj mňa čaká ešte jedna cvikla, má asi 5kg, tak možno zajtra sa do nej pustím.
      Pááá

      Odstrániť
  14. Nie wiedziałam,że z kasztanów można zrobić dżem.Na tamborku chyba domek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kasztan jam jest doskonała. Dla haftem znajdzie także...:-)
      A.

      Odstrániť