Stránky

Stránky

08 marca 2016

Citrusové muffiny s polevou / Zitrus muffins mit Zuckerguss

Milé dámy,
prajem Vám všetko krásne a dobré k dnešnému sviatku, aby ste ho prežili v kruhu svojich najbližších!!!
Pre dôležité ženy v našom živote sme s Kubkom včera večer piekli tieto citrusové muffiny. Odfotené ich tu na blogu mám ešte z roku 2011, teraz prikladám i recept.

Rozdiel medzi muffinom a cupcake je nasledovný:
  - Recept na muffiny je podľa názoru väčšiny odborníkov jednoduchší, najviac používaný je ten hrnčekový. 
- Na rozdiel od cupcakov sa muffiny nezdobia ani krémom, ani poťahovacou hmotou. Pokiaľ chcete váš muffin predsa len trochu skrášliť, môžete si pomôcť malými kúskami čokolády.
- Cesto muffinov je zo svojej podstaty o niečo vláčnejšie, preto nie je potrebné kombinovať s krémom.




- Vrchná časť muffinov sa po upečení výrazne zväčší a môže popraskať. Nenechajte sa tým znepokojiť, to je normálne.
 - Hlavný rozdiel je v tom, že zmiešate najskôr mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec.
 - Nebývajú presladené, naopak, mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom.
Podľa cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom).

 Citrusové muffiny 
/ 17 ks/

Potrebujeme:

2 vajcia
200g práškového cukru
1ČL vanilkového extraktu
300ml bieleho smotanového jogurtu
200ml oleja
1 veľký pomaranč (kôra i nakrájaná dužina)
šťava z 1/2 pomaranča
šťava z jednej mandarínky
citrónová kôra 
200g polohrubej múky
200g špaldovej hladkej múky
1 prášok do pečiva

Na polevu:

šťava z 1/2 pomaranča
pár kvapiek citrónovej šťavy
1KL vriacej vody
farbivo
cca 200g práškového cukru

POSTUP:

Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme jogurt, olej, dužinu, šťavu z pomaranča a všetko spolu ručne vymiešame. Zvlášť zmiešame múky a prášok do pečiva, kôru a a a už len krátko spolu premiešame.

Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi, ktoré naplníme cestom takmer po vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st.C, cca 25-30 min.
Po upečení necháme muffiny krátko vychladnúť a vyberieme ich z formy. 

Z cukru, šťavy,vriacej vody a potravinárskeho farbiva vymiešame polevu, ktorou polejeme vychladnuté muffiny a dozdobíme podľa fantázie. 

Dobrú chuť!!!


6 komentárov:

  1. Ach, vaše milované ženy se mají - hned bych si u vás jeden vyprosila, miluji je a chodím na ně do Marks and Spencer.
    Malý cukrář vypadá velmi soustředěně :o)
    Adi, mějte hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heli,
      ďakujeme pekne, malý kuchár len vyzerá sústredene, inak stále robil opičky a to vám predsa nebudem ukazovať :-)
      Pekný večer aj Tebe,pa,
      A.

      Odstrániť
  2. Na mafinkách je aj tak najlepší zručný pekár!
    Dala si tomu pekný dizajn!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ах, как вкусно!!! И такой прекрасный помощник! Чудесный пост!

    OdpovedaťOdstrániť