Stránky

Stránky

20 marca 2013

Tortička pre oslávenca

16.3.2013 mal môj manželík narodeniny, tak dostal okrem iného i túto tortičku. Bola výborná, zožala veľký úspech. A tu je recept a prikladám pár fotiek. Inšpiráciu som našla u Lucii

Black and white alebo čokoládová torta s parížskou šľahačkou z bielej čokolády


Potrebujeme :
6 vajec
70 g polohrubej múky
150 g krupicového cukru
100g čokolády tmavej
1/2 prášku do pečiva
cca 50g kakaa, záleží od druhu, treba sa orientovať podľa farby

malinový lekvár - na potretie korpusu
Krém:
500 ml šľahačky
250g mascarpone
2 lyžice práškového cukru
100g bielej čokolády
2 stužovače
2 PL vanilková esencia

Na ozdobu:

50g bielej čokolády
50g tmavej čokolády

Na korpus si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a pridáme roztopenú a vychladenú čokoládu. Vyšľahané bielka pomaly zamiešavame do žĺtkovej peny a postupne primiešavame aj múku s práškom do pečiva. Pečieme pri 160st, cca 20 minút. Overujeme pichnutím špajle.

Na parížsky krém si deň dopredu uvaríme šľahačku s bielou čokoládou a necháme dobre vychladnúť v chladničke. Na druhý deň ju vyšľaháme so stužovačmi a primiešame do osladeného mascarpone.
Vychladnutý korpus si 2x prekrojíme, potrieme kyslým džemom a dáme 1/3 krému, prikryjeme, nadžemujeme, potrieme krémom a prikryjeme. Vrch torty potrieme zvyšným krémom a posypeme hoblinkami čokolády a dáme stuhnúť.
Výborne drží tvar i na druhý deň.





                         
                           
                              A naše detičky :-)  
                                   

15 marca 2013

Ryžový nákyp s mangom a karamelom

Máte po ruke balíček ryže a 1 liter mlieka? Tieto suroviny sa môžu premeniť na fantastickú maškrtu. Unás bol ryžový nákup včera na obed :-)

Čo budete potrebovať?

350 g guľatozrnnej ryže

1 liter mlieka

3 žĺtky

3 bielka

1PL masla

1 vanilínový cukor + 1PL kryštálového cukru
50 g kryštálového cukru na karamel

ovocie podľa chuti, výborné sú i mandarínky, či marhule

POSTUP:
Najskôr si opláchnite ryžu do čistej vody..

Potom ju dajte do hrnca s hrubým dnom,zalejte mliekom a dajte variť.
Varte cca 30 minút, potom pridajte cukor a vanilku, maslo, prikryte a duste ešte 10 min.
Po uvarení odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Pridajte žĺtka a zamiešajte. Nakoniec pridajte sneh z bielkov.

Upražte z cukru karamel ,zalejte trochou vody a prevarte .(cca 2 lyžice)
Vymaslite si formu alebo pekáč maslom, na dno vylejte karamel a dajte polovicu ryžovej hmoty .
Potom navrstvite ovocie, a prikryte zbytkom ryže.
Dajte do rúry na 180 °C cca 40 minút piecť... pred podávaním môžete zasypať práškovým cukrom..

Prajem dobrú chuť!

 
                         
                             
                             
                           














  Pekný deň!

________
März 2013