:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



25 júna 2020

... gaštanová bábovka...

Vitajte!

Dnes vám ponúknem recept na bábovku, ktorá je veľmi jednoduchá a tááák dobrá 😉.
Pečiem ju už asi tri roky a všimla som si, že na blogu recept nemám, tak prečo ju neupiecť znova...
Nič jednoduchšie nepoznám a vždy zmizne veľmi rýchlo.



GAŠTANOVÁ BÁBOVKA /gluten free/

Potrebujeme:

4 vajcia /zvlášť žĺtka a bielka/
250g gaštanového pyré
štipka soli

POSTUP:

Bielka vyšľaháme spolu so soľou do hustej peny. Žĺtka vyšľaháme zvlášť, (niekedy  k nim pridám 1PL vanilkového cukru), pridáme na menšie kúsky nalámané gaštanové pyré a spolu vyšľaháme. Nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov a cesto máme hotové :-)



Rúru vyhrejeme na 180°C.
Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme kokosom, formu s cestom vložíme do rúry a po zavretí znížime teplotu na 160°C a pečieme cca 35-40 minút. Urobíme test špajdľou a keď  nelepí, je hotová.



Bábovku necháme vychladnú vo forme cca 10 minút, následne vyklopíme a pocukrujeme alebo polejeme horkou čokoládou. Cesto je veľmi, veľmi  jemné... Prajem dobrú chuť!








Pomocník Alexík


Prajem vám pekný večer!
A.

12 júna 2020

Ahoj jún... 🎈

...ahoj Brusel! 🎈

Vlajka Belgicka

"Cestujte po Európe krížikovým stehom" je projekt, kedy raz mesačne zverejním novú krajinu, nové miesto. Tentokrát je to Brusel, hlavné mesto Belgicka.

Vedeli ste, že existuje hlavné mesto Európy? Teda Brusel tento prívlastok získal neoficiálne, ale zato opodstatnene. Je totiž sídlom NATO a niektorých inštitúcii Európskej únie.

Najpopoulárnejšia atrakcia v meste je ATOMIUM alebo 9 najslávnejších gulí. Je to vlastne zväčšená molekula železa a to presne o 165 miliárkrát. Ale môžete navštíviť aj Parlamentárium, nádherné námestie Grande, či cikajúceho chlapca, ktorý je súčasťou fontány. A na záver ochutnať božskú čokoládu ☺









Prajem vám pekný víkend! U nás je dnes zamračené, plány ísť do lesa na huby (minulý víkend moji chlapi našli už prvý hríb dubový!!!) stroskotali, tak snáď cez víkend.
A.

10 júna 2020

... citrónový cheescake...

Vitajte!

Neviem ako vy, ale ja milujem piecť a jesť cheescake, mám svoje obľúbené a prispôsobené a tento je jeden z nich. Myslím, že na blogu ho ešte nemám a to by bola škoda. 
Pripravovala som ho na oslavu, ale fotiť som akosi zabudla... 


CITRÓNOVÝ CHEESCAKE 🍋🍋🍋(forma 28cm)

Potrebujeme:

Cesto:
250g celozrnných svetlých sušienok Hobbit
125g rozpusteného masla
štipka soli

Náplň:
750g jemného tučného tvarohu vo vaničke
250g Philadelphia alebo syru podobného typu
4 vajcia
130g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
100ml citrónovej šťavy
kôra z jedného veľkého citróna
2PL vanilkového pudingu

Krém Lemon curd:
4 žĺtky
70g kryštálového cukru
70ml citrónovej šťavy
kôra z 2 citrónov
50g studeného masla

POSTUP:

Sušienky rozmixujeme na jemno, pridáme maslo, soľ a zmes natlačíme do formy, aj na boky formy, stačí do polovice. Na dno použijeme papier na pečenie. Dáme piecť na 170C 12 minút a necháme vychladnúť.

Tvaroh, syr a cukor vyšľaháme na hladkú zmes. Pridáme citrónovú šťavu, kôru, vajca, puding. Zmes nalejeme do formy a pečieme pri 180C cca 1 hodinu. Po dopečení ho necháme vychladnúť v otvorenej rúre, potom vložíme do chladničky. Najlepšie cez noc :-) Na druhý deň ho polejeme lemon curd.
Po upečení bude plná forma, potom cheescake klesne.
Lemon curd: 
Citrónovú kôru z citrónov (najlepšie bio) nastrúhame najemno.
V sklenenej miske zmiešame ručnou metličkou žĺtka s cukrom, šťavou, kôrou a vo vodnom kúpeli krém zohrivame dovtedy, kým nebude hustý ako kaša. Nakoniec zašľaháme maslo. 
S teplotou opatrne, aby sa vám vajíčka nezrazili.
Krém prelejeme do pohára a do druhého dňa ho odložíme do chladničky.


Zbalený a pripravený na prevoz autom
Posledný kúsok :-)))





Ospravedlňujem sa za fotografie, iné žiaľ nemám, ale cheescake je naozaj výborný, citrónový. A veľmi sýty, stačí vám kúsok a máte plné bruško.

Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť. Budem rada.
Pekný deň,
A.

05 júna 2020

Abeceda

Vitajte!
Dakujem vám za všetky komentáre k predchádzajúcemu príspevku, potešili ma ☺.

Dokončila som výšivku, ešte koncom mája. Bude to darček pre jednu milú a úžasnú osôbku a budem veriť, že som sa trafila do vkusu a darček poteší... 
Dlho som vyberala motív, až som sa rozhodla práve pre tento. Aj výber farby dal zabrať 😃
Zatiaľ je výšivka bez rámu, ale keď ho zarámujem, foto samozrejme vložím. 
A moje milované pivónie.







Môj pomocník Alexík pritom pospával :-)))




Na potulkách sme objavili aj pole s makom siatym, bolo krásne fialové, len tak, tak sme to stihli domov pred búrkou...


Prajem vám krásny a pohodový víkend!
A.

28 mája 2020

CHOINKA 5/2020

Vitajte!
Ďakujem za komentáre k predchádzajúcemu príspevku ☺

Blíži sa koniec mesiaca a tak vám predstavujem Choinku za mesiac máj., ktorej sa zúčastňujem každý mesiac u Kasii.

Choinku za mesiac apríl si môžete prezrieť tu. Mám poradové číslo 39.
Pôvodne som malé autíčko chcela fotiť s takým istým, len väčším, ale už som ho asi dobre upratala do vianočných ozdôb a odložila ...

Reďkovka je z našej záhradky ☺ 











Prajem vám pekný deň!
A.

25 mája 2020

... 🍓🍓🍓 víkend ...

Vitajte!
Veľmi pekne ďakujem za krásne priania k narodeninám, potešili ste ma 💜

Kto by nemal rád 🍓  že? Pár nám rastie aj doma v okrasnom záhone a väčšinou si ich chodíme kupovať. 

Cez víkend sme sa vybrali na samozber, ale keďže nefungoval, museli sme si vystáť asi hodinovú radu a počkať, kým nám tie jahody nazbierajú pracovníci plantáže a musím povedať, že to stálo za to. Boli výborné, stihla som z nich pripraviť rôzne dobroty.

V prvom rade sme sa ich poriadne najedli :-) Boli pekne naukladané v desiatich nádobách.




Na želanie som pripravila nepečenú jahodovo-smotanovú tortu.


Včera som  uvarila džem, dnešné Kubkove raňajky boli jasné :-))) a nielen jeho...




A na želanie pripravila aj jahodovú panna cottu. Je výborná , jednoduchá a rada sa s vami podelím i o recept.

JAHODOVÁ PANNA COTTA

Potrebujeme:

0,5kg čerstvých jahôd
120g práškového cukru
125ml šľahačkovej smotany
125ml bieleho jogurtu
1 vanilkový cukor
1 želatína (modrá Kaufland)

POSTUP:

Jahody umyjeme, očistíme, rozmixujeme, pridáme oba cukre a privedieme do varu, varíme cca 5 minút, aby sa zmes trošku zredukovala.
Do 50ml studenej vody vsypeme želatínu a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.  Želatínu vlejeme do teplej, nie HORÚCEJ hmoty a spolu povaríme. Zmes nalejeme do pripravených silikónových formičiek a v chladničke vychladíme aspoň 4 hodiny. Podávame so šľahačkou a ovocím alebo len tak.
Prajem dobrú chuť!


Dnes sa ešte chystáme na jahodovú bublaninu a na 🍓🍓 🍓 zasa o týždeň 😋
A čo vy a 🍓?

Včera sme sa vybrali aj na prechádzku. Bolo pekne a nikde nikoho.



Prajem krásny nový týždeň,
A.