Vitajte!
Dnes vám ponúknem recept na makový "čískejk". Milujem ich piecť, vymýšľať rôzne kombinácie a samozrejme jesť ☺ A ako ste na tom vy? Keď si odmyslíme túto nočnú hodinu :-)))
Máte radi mak? Ja ho zjem, ale nemusím ho často, no v tomto koláčiku je naozaj vynikajúci. Za to doma mám jedného makoholika 👱 Zožal veľký úspech a čo si viac priať...
MAKOVO-LIMETKOVÝ CHEESCAKE
Suroviny:
160g maslových sušienok
90g zmäknutého masla 82%
500g mascarpone
250g jemného tvarohu
350g kyslej smotany
100g mletého maku
4 celé vajcia
150g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
šťava a kôra z 1 limetky (prípadne citrónu)
1KL kukuričného škrobu
POSTUP:
Je veľmi jednoduchý. Sušienky rozmixujeme najemno a zmiešame s maslom.
Hmotou naplníme veľkú tortovú formu (na spodok dávam kruh z papiera na pečenie) , jemne ju vytlačíme aj do bokov formy a necháme 10 minút stuhnúť v chlade. Korpus si predpečieme pri 180C cca 10 minút.
Na plnku zmiešame všetky vyššie uvedené suroviny a nalejeme na vychladnutý predpečený korpus. Pečieme pri 150C cca 60-70 minút. Do rúry súčasne s formou dávam i malý hrniec naplnený vriacou vodou. Potom nepopraská...
Po upečení necháme čískejk v pootvorenej rúre vychladnúť a neskôr ho uložíme na celú noc do chladničky. Najskôr narastie, chladnutím ale klesne.
Ja som ho ešte poliala čokoládovou ganache 🍫 a symbolicky 7 sviečok, akože k 70-tke svokruše.