Stránky

Stránky

11 februára 2019

Gâteau magique au caramel

Vitajte!
Ďakujem za všetky milé komentáre k predchádzajúcemu príspevku.

Včera sme si ako sladkú bodku popoludní dali tento magický karamelový koláčik. Vanilkovú verziu som robila tu. 
Je jednoduchý na prípravu, najdlhšie trvá samotné chladenie (min. 3 hodiny v chlade) a tá chuť... Navrch som pripravila karamelovú omáčku, už chýbalo len drobné ovocie :-)

Tu je recept:

KARAMELOVÝ ZÁZRAČNÝ KOLÁČ

Potrebujeme:

180g kryštálového cukru
1PL kryštálového cukru
4 vajcia
1PL vlažnej vody
štipka soli
500ml plnotučného mlieka
125g masla
110g preosiatej hladkej múky
1KL vanilkového extraktu

Slaná karamelová omáčka:

200g kryštálového cukru
70ml vlažnej vody
200ml šľahačkovej smotany
30g masla
himalájska ružová soľ

Cukor s vodou zvaríme na zlatý karamel bez miešania, opatrne prileme smotanu a až teraz miešame, nakoniec maslo a soľ podľa chuti, ja som pridala asi 1/2 KL. Chladnutím zhustne.

POSTUP:

Z cukru upálime karamel, prilejeme mlieko (vznikne nám karamelové mlieko) a necháme ho vychladnúť.


Oddelíme žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme 1PL cukru, vanilkový extrakt a 1PL vody a miešame mixérom 3 minúty. Z bielkov a soli vyšľaháme sneh.


Už len metličlou primiešame rozpustené vychladnuté maslo, mlieko a premiešame. 


Prisypeme múku...


 A nakoniec sneh z bielkov a soli.


Cesto nalejeme do formy s priemerom 20cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie a pečieme pri 160C cca 65 minút. Cesto bude dosť riedke, neľakajte sa, tak to má byť ...


A takto to vyzerá po upečení.



Pri pečení sa jednotlivé vrstvy od seba krásne oddelia. 
Spodok tvorí najpevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné, nadýchané cesto. Mňam.

V sobotu sme sa vybrali za Slovnaft na snežienky - prvých poslov jari, ešte potrebujú tak týždeň, ale užili sme si prechádzku. Počasie nám prialo. 









A tu je môj nový kamarát z bufetu "Na konci sveta". Bohužial, ešte mali zatvorené. 

Prajem vám krásny a úspešný nový týždeň!
A.