Stránky

Stránky

26 novembra 2018

...voňavý stromček...

Vitajte!
Ďakujem za všetky milé komentáre, ktoré ste mi zanechali.

V piatok cestujeme na predĺžený víkend do Prahy (tak ako každý rok) a veľmi sa už tešíme. Bývať budeme úplne v centre v hoteli (inom ako minule). Ale nie o tom som chcela...

Na vianočných trhoch sa každoročne stretneme aj s priateľmi, tak som niečo malé vyrobila. Stromček nádherne vonia po škorici a tiež po levanduli a kardamóne, tie sú vo vnútri. Je to môj prvý tohtoročný stromček a verím, že nie posledný.










Každoročne nesieme aj orechy. Tohtoročné tvoria polovičky, okrem tích, čo vyberal Kubko. 
Celé je to doména môjho manžela a trvalo mu to pekné 4 hodiny.







Cez víkend som upiekla aj vanilkové mandľové rohlíčky. Budem veriť, že prežijú cestu vlakom :-)




rozkvitol mi aj vianočný kaktus :-)

Samozrejme, že ešte nesmie chýbať vaječný likér, sušené huby, šípkový džem a pre deti lego...

A na záver malá hádanka pre vás. Čo je to (zelené)? Odpoveď nabudúce :-)



Majte sa krásne a budem sa tešiť na vaše odpovede.
A.

P.s.: ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale fotila som malým canon večer...

20 novembra 2018

Vaječný likér na Vianoce :-)

Vitajte!
Ďakujem za všetky milé komentáre, ktoré ste mi zanechali.

Priznám sa, každý rok musím urobiť domáci vaječný likér, mám svoj osvedčený recept, ale občas vyskúšam aj iný, niečim nový a zaujímavý...  Tie z obchodu sú podľa mňa nepožívateľné a nechutia mi :-(
Včera som jeden objavila a keďže tento vaječný likér musí zrieť minimálne 3 týždne  a čím dlhšie, tým lepšie, rozhodla som sa ho dnes pripraviť. 
Vajíčka, ani smotana sa vraj nepokazia, rozložením sa chuť jednotlivých ingrediencií spojí do jednej  finálnej a nezabudnuteľnej chute. Likér zhustne, zožltne a dospeje.
Inak recept som našla u skvelej Florentíny  :-) Upravila som však pomer cukru, nebolo to vôbec sladké...


VAJEČNÝ LIKÉR


Potrebujeme:

3 žĺtka
2 vanilkové cukry / nie vanilínové/
100 g práškového cukru
250ml šľahačkovej smotany
320ml whisky/rumu

POSTUP:

1. Pripravíme si sklenenú fľašu, ktorú dobre umyjeme a do čistej nalejeme vriacu vodu, necháme desať minút stáť. To isté urobíme s viečkom. Vodu vylejeme, fľašu necháme odkvapkať a vychladnúť.

2. Žĺtky rozmiešame s cukrom pomocou ručnej metličky na hladkú kašu. Prilejeme smotanu a alkohol, krátko zamiešame a prelejeme do pripravenej fľaše. Dobre uzavrieme a uložíme do chladničky minimálne na tri týždne /čím dlhšie, tým lepšie/.

3. A tešíme na príchod Vianoc a degustáciu 👍 



A máme hotovo.




Pred pár dňami mi dorazila nová výšivka, keďže milujem bulldogy, bola to srdcovka. 
Už sa teším na vyšívanie, ale asi si to nechám na vianočný čas.





Prajem vám krásny deň!
A.

14 novembra 2018

Záložky

Vitajte!
Ďakujem za všetky milé komentáre k predchádzajúcemu príspevku.

Po večeroch som trošku vyšívala a dnes dokončila tieto jednoduché záložky. 
Myslím, že ich bude asi viac :-) veď záložiek nie je nikdy dosť. 
Tieto budú pre Kubkovu pani učiteľku a vychovávateľku ( s tou je iba dve hodiny, keď čaká na výtvarnú umeleckú školu), snáď sa potešia.
Teda neviem, ako vy, ale ja rada čítam a Kubko tiež, už od malička, jeho najobľúbenejšia hračka je "kniha" (a ešte karty, tie mastíme každý večer). Tak nech mu to dlho vydrží, myslím to čítanie...

Malý návod potrebných vecí k záložke:


A tu je malá ukážka záložiek v akcii 😘








Pár záberov z exteriéru.



Mám rada jeseň a farebné listy nášho javora (špeciálne vyšľachtený, aby nenarástol do obrích rozmerov).



A na záver Alexík, môj verný pomocník.


Prajem vám krásne jesenné dni!
A.

03 novembra 2018

Nutella koláčik

Vitajte!
Ďakujem vám za všetky komentáre k predchádzajúcemu príspevku.


Dnes vám ponúkam superrýchlovku, keď nemáte čas, ale máte chuť na niečo sladké a dobré...
Presne taký je tento koláčik. Nečakajte vysoké cesto, keďže sa skladá len z dvoch surovín, ale tá chuť...


NUTELLA KOLÁČIK

Potrebujeme:

4 vajcia
250g nutelly

POSTUP:

V pôvodnom recepte sa píše, že vajíčka vyšľaháme mixérom do peny cca 10 minút a pridáme nutellu (tú si trochu zohrejeme v mikrovlnke). Cesto vylejeme do tortovej formy o veľkosti 20cm (na dno dáme papier na pečenie) a pečieme pri 180C cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť a koláčik vyklopíme. Podávame zo zmrzlinou a šľahačkou, alebo podľa chuti :-)

Ja nabúduce vyskúšam vyšľahať najskôr bielka, potom primiešať žĺtka a nakoniec nutellu, podľa mňa to bude ešte nadýchanejšie cesto :-) Cesto po vybratí z rúry čiastočne klesne.

Ale chuť výborná, moji chlapi si veru pochutili.






Dnes sme boli na prechádzke na hrádzi pri Dunaji, bolo krásne, ale fúkal silný vietor.





Prajem vám ešte pekný večer!
A.

01 novembra 2018

TUSAL 2018


TUSAL za mesiac október 2018


10/2018

A jedna foto z dnešnej prechádzky, prešli sme 15km :-)

Prajem pekný sviatočný večer,
A.