Stránky

Stránky

21 novembra 2017

Gâteau magique ..

... ..alebo aj zázračný koláč.
Gateau magique je naozaj fantastický, jednoduchý na prípravu, ľahký a nie príliš sladký koláč. Existuje v dvoch základných variantách: čokoládovej a vanilkovej, ale je aj nutelová a iné.
Ja som včera odskúšala vanilkovú verziu. Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek, ale piekla som ho večer a samozrejme aj ochutnávka bola večer :-)
A tu je recept, ak by ste ho chceli vyskúšať aj vy:

140g kryštálového cukru
1 vanilkový lusk alebo 1KL vanilkovej pasty
1PL studenej vody 
125g masla 82%
110g hladkej múky
500ml polotučného mlieka
4 vajcia
štipka soli

POSTUP:
Oddelíme žĺtka od bielkov, každé dáme do samostatnej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor, vanilkový struk a vodu a ručne miešame do peny.
Roztopíme maslo. Do rozšľahaných žĺtkov vlejeme maslo a premiešame.
Prilejeme mlieko a opäť ručne premiešame. Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne premiešame opäť ručne do zmesi.
Ja som koláč piekla vo forme s priemerom 20cm a bolo to tesné. Odporúčam misu z jenského skla alebo keramickú, tú stačí vymazať maslom.
Povrch uhladíme a v rozohriatej rúre pečieme pri 160°C 60 min. Po upečení koláč necháme vychladnúť min. 3 hodiny, ten náš chladol len 1 hodinu.
Koláč mi popraskal pri presune na tácku
Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku je pevnejšia časť, v strede krémová a na vrchu jemná, nadýchaná. Servírujeme poprášený cukrom a s čerstvím ovocím . 
Ja som ho podávala s rozvarenými domácimi jahodami a malinami. U mojich dvoch chlapov mal koláčik ohromný úspech :-)
Recept je variabilný, nabudúce ho vyskúšam z bezlepkovou múkou. 
Zdroj: internet 

A tu je dokončená výšivka:
Ďakujem za komentáre k predchádzajúcemu príspevku.
Prajem vám pekný večer!
A.