:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)

22 apríla 2017

Špargľa s pažítkovou omáčkou / Spargel mit Schnittlauch-Sauce

Hoci je špargľa u našich susedov obľúbenou pochúťkou a v jej pestovaní sa im roky darí, u nás bola - ešte donedávna  - takmer exotickou neznámou pochutinou. Pritom je to veľmi zdravá zeleninka.
V obchodoch rozoznávame tri farebné variácie špargle. Známejšia je biela, zelená a najnovšie na tanieri vedie fialová, u nás však veľmi nie je.
Obsahuje:
  • veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny,

  • má málo kalórií,

  • pomáha odvodňovať,

  • má močopudný účinok.
       


Tento recept je veľmi rýchly a chutný, pripravený za pár minút. :-)
 
Potrebujeme:
 
250ml šľahačkovej smotany
1 mozzarella
2KL dijónskej horčice (podľa chuti)
1PL masla
soľ 
mleté čierne korenie
pár kvapiek citróna
zväzok pažítky
POSTUP:
Pred varením špargľu poriadne olúpte škrabkou na zemiaky. Bielu špargľu je potrebné začať škrabať 2 cm pod hlavičkou, zelenú stačí len v spodnej tretine, inak si na dlhých drevnatých vláknach nepochutnáte.
Takto upravenú špargľu vložte do vriacej vody so soľou a štipkou cukru na cca 8 minút, nastojato, hlavičkou hore. Zatiaľ si pripravíte omáčku :-)
Do menšieho hrnca vylejte smotanu a prudko ju redukujte 2 - 4 minútky, je potrebné intenzívne miešať, aby nevykypela. Potom pridáte nakrájanú mozzarellu, soľ, korenie, horčicu, pár kvapiek citróna a miešate, kým sa syr úplne roztopí. Potom hrniec odstavíte z ohňa, pridáte maslo a nadrobno nasekanú pažítku a už len premiešate.
Ako prílohu odporúčam varené zemiaky s petržlenovou vňaťou alebo šťuchané zemiaky s opraženou slaninou a cibuľou :-)



Prajem dobrú chuť!