:-)

"Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom Tvojho života".(M.Twain)



26 januára 2017

...zdravo a bezlepkovo / ,,,gesund und glutenfrei

Zdravím vás,
v prvom rade vám ďakujem za návštevu a milé komentáre na môj posledný príspevok. Ešte raz ďakujem, vážim si každý z nich.

Mnohí z vás viete, že mi bola nedávno diagnostikované ochorenie "celiakia". Aspoň v skratke vám niečo o tomto ochorení napíšem.

 celiakia-hlavicka-len-symbol1Toto je obrázok, ktorým sa zvyčajne označujú bezlepkové veci a môj Kubko mi už v predstihu hlási, či je daný tovar-potravina vhodná aj pre mňa, no nie je zlatý? :-)
Niektoré potraviny nie sú označené symbolom, aj keď sú bezlepkové. Takže treba zloženie čítať, čítať a čítať.

Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. U detí a dospelých s genetickou dispozíciou vedie príjem potravín obsahujúcich glutén, alebo takých, ktoré obsahujú čo i len stopy gluténu, k imunitnej reakcii v čreve. Dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva. Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami, takzvanými mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, a zabezpečujú vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva.
V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Následkom toho sú podvýživa a prejavy nedostatočnej výživy. To, že pri vzniku celiakie hrajú svoju úlohu aj genetické faktory potvrdzuje skutočnosť, že u príbuzných prvého stupňa je v porovnaní s ostatným obyvateľstvom desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie. Ešte však nie sú preskúmané všetky gény z veľkého počtu génov riadiacich dedičnú dispozíciu. 
Zdroj: celiakia.sk

Celiakia je ochorenie na celý život, spúšťačom môže byť aj stres a je potrebné dodržiavať celoživotnú diétu.

Takže teraz vo veľkom navštevujeme bio predajne a predajne zdravej výžive, v ktorej si vždy niečo dobré vyberiem. Moja dnešná a minulotýždňová ukážka nákupu. Všetky bezlepkové potraviny sú oveľa drahšie ako tie "klasické" niektoré ako napr. múka či pečivo sú drahšie aj 20-násobne...
Ryžová múka, pohánková kaša, kokosový cukor, čaj Oman pravý, oregánový olej a austrálsky tree olej (čajovníkový olej)
sójová omáčka, rybia omáčka, Tahini pasta, probiotická kaša, ryžová kaša

Máte v obľube aj vy nejaké zdravé potraviny, ktoré používate? Ja mám snáď všetky múky, ktoré sú bez lepku, chýba mi len mandľová, ale tam ma trošku odrádza tá neuveriteľná cena :-)
A tu je pár mojich jedál bez lepku / gluten free
Pohánkové placky - mňam
Bryndzové pirohy
Čokoládová torta
Vianočné koláčiky 2016 /glutenfrei

Nabudúce pridám i recepty.
Majte sa krásne, nech sa vám darí.
A.

13 komentárov:

  1. Aďka, v našej rodine sme sa s touto chorobou nestretli a tak ti ďakujem za vysvetlenie o čo vlastne ide, čosi som vedela, ale o tých klkoch som veru nevedela.
    Tvoje pečivká vyzerajú lákavo, ani by som nepovedala, že to je bez pšeničnej múky. Je dobre, že sa ti manžel a Kubko prispôsobili a zjedia aj tvoje pečivko, nemusíš robiť všetko dvojmo. Ono to je asi o zvyku a keď sa cítič lepšie, stojí to zato.
    Ja teda do takých predajní nechodím, ale keď teraz vidím, že si tam kúpila tahini pastu, pôjdem si ju tam kúpiť, lebo som už viac receptov našla, kde sa použila. Ja to vôbec nepoznám :-)))
    Maj sa fajn!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka,
      ďakujem za komentík.
      "Zdraví" ľudia si myslia, že sa nič nedeje, keď človek s celiakiou si dá aj bežné jedlo s lepkom...ak to robí často, môže sa mu zapáliť črevo a to sa len operuje, nehovoriac o ostatných ťažkostiach...
      Jedlá varievam dvojmo, niečo majú to isté ako ja, niečo klasické z bežných múk, ako špaldová a pod..
      Niektoré recepty sú dokonca bez múky, ako tá čokoládová torta, išlo do nej takmer pol kila čokolády :-)
      Ja tahini pastu dávam najmä do hummusu, alebo do indickej mrkvovej polievky, práve včera som ju varila. Ja som sa zase inšpirovala u Teba tou rybou omáčkou.
      Páááá

      Odstrániť
  2. Wszystko wygląda smakowicie. No i zdrowo :)
    Dziękuję za wizytę u mnie. Pozdrawiam już weekendowo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa i wizyty. I dam wam miłego weekendu!

      Odstrániť
  3. Adrianko, je to velmi nepříjemná a bohužel častá nemoc. A drahá, to se musí říct! Obdivuji všechny, kteří s ní bojují a denně čelí těm nepříjemnostem, co přináší.
    Drž se, pa Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dear Ad'ka, everything looks so delicious! I'd love to try the chocolat cake ♥

    Wish you a lovely Sunday ♥

    Hugs

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Nurdan,
      Thank you lovely, tart and is gluten-free ... My husband tasted the most :-)

      With love ❤
      A.

      Odstrániť
  5. Aďka mrzí ma že sa musíš pasovať z chorobou :-( Je super, že sa rodinka pri stravovaní prispôsobila. Tiež testujem rôzne náhrady múky, ale dobrovoľne, nie pre chorobu, skôr preventívne. A veru ceny sú fakt neporovnateľné. Teším sa na recepty a držím palce. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Heli,
      je to ťažké, ale pomaly si zvykám...Pred spustením ochorenia som i ja v kuchyni používala rôzne zdravé múky, cukor a pod. a predsa...a receptíky budú :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Tiež máme v rodine celiaka. Niektoré jedlá sú fantastické. Prajem zdravíčko a mnoho inšpirácie. Kúpila som kokosovú múku, daj nejaké inšpirácie, do čoho ju ešte použiť. Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adrianko držím palce a obdivuji.Také se těším na recepty.Pohodové dny přeji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahojte,
      ďakujem za milé a povzbudivé slová...viem, že nie som sama, ale pre mňa to bol šok, predsa ju mám len krátko.
      Všetko dobré aj vám,
      A.

      Odstrániť